Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Halk Çözüm Süreci'nin devam etmesinden yana

Saldırılara tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik güçlerinin operasyonlarına destek verirken, Çözüm Süreci'nin devam etmesini istedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 15:46:36

Halk Çözüm Süreci'nin devam etmesinden yana

Son günlerde artan saldırılara başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere yurt genelinde tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik güçlerinin operasyonlarına destek verirken, Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır

Esnaf Ferhat Demir, terör örgütünün Kürt halkına da büyük zararlar verdiğini ifade etti.

Örgütün silahını bırakması gerektiğini anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Operasyonları destekliyoruz. Örgütün her tarafta halkı haraca bağlaması, mahkemeler kurulması, tabii ki devletin burada kendini göstermesi gerekiyordu. Nitekim gösterdi daha da ileri gidilmesi lazım. Olumlu buluyorum, devamının getirilmesi lazım."

Örgüt mensuplarının yol kesip araçları yaktığını anlatan Demir, "Sorduğunuzda bunu halkın değerleri için yaptıklarını söylüyorlar. Kürt halkı için yaptıklarını söylüyorlar ama ölenler, ezilenler, araçları yakılanlar yine Kürt halkıdır. Madem Kürt halkı için yapıyorsanız silahı bırakın barış kendiliğinden gelecek" dedi.

Üniversite öğrencisi Muhammed Selami de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle Çözüm Süreci adı altında geçen sürede gerek şehir merkezlerinde gerekse köylerde PKK'nın yandaşlarını silahlandırarak, halka zulmettiğini ifade eden Selami, şunları söyledi:

"PKK bunun bedelini ödemek zorundadır. PKK'nın gerek yurtiçindeki gerek yurtdışındaki kampları yerle bir edilmelidir. Şehirdeki PKK'ya eleman kazandıran insanların geçmişte KCK operasyonlarında yapıldığı gibi hepsinin alınması lazım. Onların yargılanması lazım. Kuzey Irak'a hava operasyonu yapılması lazım, yurtiçinde ise özellikle Lice ve Hani'deki kamplarının kara harekatıyla yerle bir edilmesi lazım ki onların yaptıkları terör faaliyetleri dursun. Bu onları en azından caydırır. Yapılan operasyonları kesinlikle destekliyoruz. PKK terör örgütüne operasyon yapılmalıdır ve üzerine daha da gidilmelidir."

Şırnak

Emekli memur Abdurrahman Tatar da terörle mücadelede sonuna kadar gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Çözümün yanında olduklarını dile getiren Tatar, şöyle konuştu:

"Devlet her yere huzur getirme uğraşındadır. Şırnak'ta da son 3 yılda güzel şeyler oldu. Bazı mihraklar bu güzel huzuru bozmaya çalıştı. Eğer bu çözüm bozulursa hepimiz zarar görürüz. Huzur olmazsa aş azalır, iş azalır. İşi aşı olmayan insan kötülük yapmaya müsait insan olur. Bu öldürülmeler devam ederse buraya yatırım gelmez iş olmaz zaten, bu dış mihraklar bunu istiyorlar, halkın onlara bağlı kalmasını ve cahil, geri kalmasını istiyorlar. Biz Şırnaklı vatandaşlar olarak çözümün devamından yanayız. Devlet belli bir süredir barış getirmek istiyor kimsenin bu barışı bozmaya hakkı yoktur. Polis ve askeri şehit etmekle bir yere varılamaz."

Kayseri

Hollanda'da yaşayan ve tatilini geçirmek için Kayseri'ye gelen gurbetçi Niyazi Tanrısever, AA muhabirine,terör saldırılarını kınadığını söyledi.

Saldırıların bitmesini istediklerini belirten Tanrısever, "Hükümetin bu gidişatını destekliyoruz. Operasyonlar artarak, terör bitene kadar devam etmelidir. 40 yıl bununla mücadele etmektense bir defada bitirmeliyiz. Çevremizdeki ülkeler ateş çemberi içerisinde. Huzur adası olarak yaşamak istiyoruz. Biz Kürt kardeşlerimizle PKK'yı ayrı tutuyoruz" dedi.

Emekli işçi Ahmet Ünmez ise her gün kalkan uçaklarla belirlenen hedeflerin vurulduğunu ama kara harekatı olmadığı sürece kesinlikle netice alınamayacağını savundu.

Sami Değirmence de yapılan operasyonları doğru bulduğunu ifade etti.

Değirmence, Türkiye'nin selameti açısından operasyonların artarak devam etmesi gerektiğini dile getirerek, "Artık sonuna kadar gidilmesi lazım. Çünkü terörle devam edilmez, sona ermesi lazım. Başka türlü nasıl son bulacak bu terör. Sonu gelene kadar devam etmesi lazım. HDP'nin PKK'nın destekçisi olduğunu sağır sultan biliyor" ifadelerini kullandı. 

Hulusi Filiz de terör operasyonlarının devam etmesi gerektiğini savundu.

Trabzon

Emekli polis memuru Hikmet Çağlar, yıllarca doğuda görev yaptığını ve bölgenin şartlarını çok iyi bildiğini aktararak, "Yanımızda arkadaşlarımız şehit ve gazi oldu, birliğimiz tarandı. Operasyonları olumlu karşılıyorum ve geç kalındığını düşünüyorum ama zararın neresinden dönülürse kardır" dedi.

Operasyonların haklılığına değinen Elif Kazancı da güvenlik güçlerinin sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Terör bitirilene ve onlar Türkiye'den gidene kadar operasyonlar devam etmeli" dedi.

Burakhan Yetimoğlu da terörle mücadelenin sürmesini isteyerek, "Hükümet sonuna kadar devam etmeli. Burada siyasi olarak Kandil'in temsilcisi HDP'dir. HDP'nin de bir an önce kapatılması, Selahattin Demirtaş'ın da büyük cezalara maruz kalması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Erzurum

Şentürk Çil, çözüm sürecinde hükümetin barışın devam ettirilmesi için her şeyi yaptığını söyledi.

"Devletin tavrı barış sürecinde çok iyiydi. Devlet gerekeni yaptı ama bunlar anlamadı" diyen Çil, hükümetin Çözüm Süreci'nde iyi niyetli hareket ettiğini dile getirdi. 

Sadullah Kellecigil ise devletin iyi niyetinin kötüye kullanıldığını kaydederek, "Devletimiz barış sürecinde çok taviz verdi. Demek bazıları iyi niyetten anlamıyor. Devletimizin onların anladığı dilden karşılık vermesini istiyoruz. Bence operasyonlar şiddetli bir şekilde devam etmeli" diye konuştu.

Avni Turhan da halkın 12 yıldır ülkede refah içerisinde yaşadığına dikkati çekti.

AK Parti hükümetinden önce ekonomik krizlerin yaşandığını anımsatan Turhan, "Bundan evvel her gün ürünlere zam geliyordu ama bu dönemde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bu terör olaylarının sona ermesi için diğer partilerin de destek olması lazım. Birlik olunması lazım. Operasyonlar ardı gelene kadar devam etsin. Beni alsınlar ben de gideyim. Gerekirse ateşin içine sürsünler gideyim, bunların kökünü kazıyalım" ifadelerini kullandı.

Abdurrahim Vural ise olaylara karşı muhalefetle iktidarın birlikte hareket etmesini istedi.

Evlerine gitmekten korktuklarını anlatan Vural, şunları söyledi:

"Hükümet çözüm sürecinde üzerine düşeni yaptı ama Selahattin Demirtaş yapmadı. Burada başka konuşuyor, gidiyor başka bir yerde başka konuşuyor. Bütün muhalefetin bir araya gelip bu işi çözmesi lazım. Böyle olmaz. Bu memleket bizim memleketimiz. Ben 73 yaşındayım. Yokluk da varlık da gördüm. Eskiden hep kuyruklardaydık. Memleketimiz güzel bir hale geldi. Terör diye bir şey başımıza çıktı ama operasyonlar devam etmeli. Kaç askerimiz şehit oldu. Şu güzel memleketimizi niye bu hale getirdiler?"

Mersin

İşçi Ahmet Özel, "Son günlerde şehit haberleri arka arkaya geliyor. Bu durum karşısında  terör örgütüne hak ettiği ceza verilmeli ve operasyonlar sonuna kadar devam etmeli. Ülkenin birlik bütünlük ve huzuru içinterörörgütlerine fırsat verilmemeli" dedi. 

Tatil için Mersin'e gelen Asım Çolak da  "Çözüm Süreci'yle teröristlere silahlarını bırakmaları ve ülkeyi terk etmeleri söylendi. Hükümetin bu sorunu çözmek için ne kadar uğraştığını ve nasıl sabrettiğini biliyoruz. Ancak artık bıçak kemiğe dayanmıştı. Teröristler ülkeyi tehdit eder hale gelmişlerdi. Operasyonlar sürmeli ve bu sorunun kökü kazınmalı" diye konuştu.

Esnaf Mehmet Yılmaz da operasyonların ''terör''ün kökü kazınıncaya kadar devam etmesini istedi.

Siirt

Eyüp Güzel, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci boyunca kan ve gözyaşı yerine bölgeye yapılan yatırımların teri aktı. Ama son dönemlerde Suriye politikası üzerine bölgede yürütülen yalan yanlış algı operasyonlarıyla halkı ve devleti hedef alan terörörgütüne karşı devlet gerekli cevabı vermiştir. Sürecin daha sağlıklı işlemesi, bölge halkının devletin güvenliğini hissetmesi için terör unsurları sınırlarımızı terk edene kadar mücadelenin devam etmesini istiyoruz. Sadece terör örgütü PKK'nın sınırlarımızı terk etmesiyle artık değil HDP'nin de 'bölgede Türkiye DAEŞ'i destekliyor' gibi yürüttüğü yalan ve yanlış algı operasyonlarına son verilmesi gerekiyor." 

Mardin

Mehmet Önel, bölge halkı olarak özellikle seçimden sonra artan saldırıların bilinçli bir şekilde yapıldığını düşündüklerini, bu eylem ve saldırıları nefretle kınadıklarını belirtti. Önel, "Biz bölge halkı olarak huzur istiyoruz. Huzurumuzu burada bozan başta PKK olmak üzere terör örgütleridir. Terör eylemlerini nefretle kınıyor artık son bulmasını istiyoruz. Bu yönde atılan adımları destekliyoruz ve devam etmesini istiyoruz" dedi.

Batman

Emekli Hüseyin Ayan, Çözüm Süreci sayesinde yakalanan huzur ve barış ortamına 7 Haziran seçimlerinin ardından saldırılar nedeniyle gölge düştüğünü söyledi.

"Bu nedenle terör saldırılarını kınıyoruz" diyen Ayan, "Devlet vatandaşın can ve mal güvenliğini korumakla yükümlüdür. Özgürlükler peşinde koşanlar bilmelidirler ki hiç kimsenin özgürlüğü başkasının özgürlüğüne feda edilemez" dedi.

Bingöl

Saldırıların ardından operasyonların gerekliliğine işaret eden Hamdullah Baş, son yıllarda yaşanan huzur ortamına da dikkati çekti.

Hükümetin başlattığı Çözüm Süreci ile bölgede huzurun hakim olduğunu ancak PKK'nın saldırılarıyla bunu yok etmeye çalıştığını anlatan Baş, şunları kaydetti:

"Operasyonların yapılması gerekliydi. 12 senedir iktidarda olan hükümetin başlattığı Çözüm Süreci sayesinde cenazeler yoktu, insanlar rahattı, bölgeye yatırım geliyordu. Buna rağmen Doğu ve Güneydoğu'daki insanlar bu seçimde HDP'ye daha fazla oy verdi. 'Meclise gitsinler bu olaylar tamamen bitsin daha da rahat edelim.' Maalesef bu olmadı. Demek ki biz, bölgedeki insanlar yanlış düşünmüşüz.

Haber Ara