Dolar

32,3124

Euro

35,0130

Altın

2.277,88

Bist

8.995,70

Haiti'deki siyasi kriz

Haiti'deki siyasi kriz

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 00:02:17

Haiti'deki siyasi kriz
Haiti'de geçici cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılması veya yeni bir geçici lider seçmek için parlamentoda bugün yapılan oylamaya da katılan olmadı.

Geçici Cumhurbaşkanı Jocelerme Privert'in hiçbir meşruiyetinin olmadığını iddia eden bir grup senatör ve milletvekili, parlamentoda ortak oturum düzenledi.

Oturumun, gündem maddeleri hakkında saatlerce süren konuşma ve tartışmalar üzerine ertelenmesinin ardından bazı milletvekilleri, Privert'in görev süresinin uzatılması için yapılan oylamaya katılmadı.

Muhalefet koalisyonu, geçici Cumhurbaşkanı Privert'in görevde kalmasının yasa dışı olduğunu ileri sürerken, Privert'in destekçileri de görev süresi için uzatma kararı alınana kadar koltuğunda kalmasını savunuyor.

Milletvekilleri, 22 Haziran'da parlamentoda yapılan oylamaya da katılmamıştı.

Haiti'de cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 25 Ekim 2015'te yapılmış, resmi sonuçların açıklanmasının ardından başkent Port-au-Prince'de çıkan çatışmalarda bir kişi hayatını kaybetmişti.

Seçimin 27 Aralık 2015'te yapılması planlanan ikinci turu, gösteriler nedeniyle 24 Ocak'a ertelenmişti ancak seçimin protestolar nedeniyle ikinci kez ertelenmesi sonucu Cumhurbaşkanı Michel Martelly, bir halefi olmadan 7 Şubat'ta görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

Haiti Senatosu, Martelly'in yerine Jocelerme Privert'i, ülkeyi 120 günlüğüne yönetecek yeni cumhurbaşkanı olarak belirlemişti. Privert'ın 120 günlük görev süresi 15 Haziran'da dolmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, Haiti'deki siyasi krizin ülkeyi istikrarsızlaştırabileceğini ve uluslararası desteğin azalmasına yol açabileceğini bildirmişti.

Haber Ara