Dolar

32,3307

Euro

35,0647

Altın

2.308,52

Bist

9.079,97

Haberleşmenin gizliliğini ihlal edene meslekten ihraç

Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük, Resmi Gazete'de yayımlandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 09:11:25

Haberleşmenin gizliliğini ihlal edene meslekten ihraç

Tüzük, görev gereği yapılan dinlemeler sırasında edindiği kişisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşan veya basına servis eden ya da sanal ortamda yayımlayan emniyet mensuplarının meslekten çıkarılması hükmünü getiriyor.

Ayrıca kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek ve tarafların rızası olmaksızın kaydetmek de meslekten çıkarılmayı gerektiren eylem, işlem ve tutumlar arasında yer alıyor.

"Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük" 23 Mart 1979 tarihli 7/17339 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü"nde yapılan değişiklikleri içeriyor. 

Daha önceki tüzüğün adının "Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü" olarak değiştirilmesini öngören tüzük, Bakanlar Kurulun'ca 26 Haziran'da kabul edildi.

YENİ TÜZÜKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Yeni kabul edilen tüzük ile daha önce yürürlükte olan disiplin tüzüğünün meslekten çıkarılmaya ilişkin eylem, işlem ve tutumları düzenleyen 8. maddesinde yer alan 42 fıkraya, 5 yeni fıkra daha eklendi.

Meslekten çıkarılmaya ilişkin düzenlemeleri içeren söz konusu maddeye yeni eklenen fıkralara göre, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince yapılan dinleme ve kaydetme işlemleri sırasında, "kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek",  "haberleşme içeriklerini ifşa etmek", "aleni olmayan konuşmaları tarafların herhangi birinin rızası olmaksızın kaydetmek ve bu şekilde kaydedilen verileri ifşa etmek", işten çıkarılmayı gerektiren eylem arasında yer aldı.

Bu tip dinleme ve kaydetme işlemleri sırasında "kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden", "kişisel verileri kaydeden, başkasına veren, yayan veya ele geçiren", "kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olduğu halde bunu kasten yerine getirmeyen", "gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla suç delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan ve bu fiilleri emir vermek suretiyle yaptıran" emniyet teşkilatı mensupları da meslekten men edilecek.

"Görevli olmadığı halde elektronik ortamda veya bilgisayar loglarında kişisel verilerle ilgili sorgulama yapmak, bu bilgileri paylaşmak veya yayım yoluyla duyurmak", "log kayıtlarını değiştirmek veya silmek", "görevi gereği öğrendiği veya edindiği kişisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşmak veya basın yayın kuruluşlarına vermek ya da sanal ortamda yayımlamak" da meslekten çıkarılmayı gerektiren eylemler olarak sıralandı.

Meslekten men edilmeyi gerektiren tutum ve eylemler arasında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini, TBMM'yi, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" da bulunuyor.

Yeni düzenlemeye göre, borçlarını sürekli olarak ödemediği belirlenen Emniyet Teşkilatı mensupları, bu fiil nedeniyle 5 yıl içinde 5. cezalandırılmaları halinde işten çıkarılacak.

Borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirme, daha önceki düzenlemenin 6. maddenin C bendine göre 10 ay durdurma cezasını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlar arasında yer alıyordu.

Haber Ara