Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

Güney Sudan'da imzalanan barış anlaşması

Güney Sudan'da imzalanan barış anlaşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 10:22:00

Güney Sudan'da imzalanan barış anlaşması
Dışişleri Bakanlığı, Güney Sudan'da iç savaşı sona erdirmek amacıyla imzalanan barış anlaşmasının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkede Aralık 2013'ten bu yana süren ve birçok sivilin hayatını kaybetmesine ve yerlerinden edilmesine sebep olan çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda uzlaşmaya varılan barış anlaşmasının tüm taraflarca imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi tarafından çatışmaların başından bu yana sürdürülen ve Türkiye tarafından da desteklenen çabalar neticesinde imzalanan barış anlaşmasının Güney Sudan Cumhuriyeti'nin ihtiyaç duyduğu istikrar ve güven ortamının bir an önce oluşturulmasında önemli bir merhale teşkil ettiğine inanıyoruz. Tarafların, ulusal uzlaşı yolunda gayretlerini sürdürmelerini diliyoruz. Türkiye, bağımsızlığını ilan ettiği ilk gün tanıdığı Güney Sudan'da barış ve istikrarın tesis edilmesi ve ülkenin kalkınması yolunda gösterilen çabalara, uluslararası toplumla işbirliği içinde destek vermeye devam edecektir."

Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın çözülmesi için sunulan taslağı kabul etmiş, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamıştı. Taraflar arasında varılan ateşkes hafta sonunda yürürlüğe girmişti.

Haber Ara