Dolar

32,3277

Euro

35,0598

Altın

2.296,98

Bist

9.045,28

'Güney Çin Denizi sorununda barışçıl yol izlenmeli'

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik tartışmalarına barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-24 16:28:48

'Güney Çin Denizi sorununda barışçıl yol izlenmeli'

AA'nın haberine göre, Resmi ziyaret için Vietnam'da bulunan Obama, Ulusal Kongre Merkezi'nde yaklaşık 4 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada, “Büyük uluslar, küçükler üzerinde baskı kurmamalı. Mevcut anlaşmazlıklar barışçıl yollarla çözülmeli.” ifadelerini kullandı.

Obama, Vietnam televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaların taraflarından olmadığını ancak bölgedeki ortaklarının navigasyon özgürlüğü gibi önemli haklarını korumasına yardım edeceğini belirtti.

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalardan söz ederken Çin'in adını kullanmayan Obama, "Vietnam, ulusal güvenliğini sağlamak için ihtiyaç duyduğu her şeyi alacaktır. Küçük ya da büyük, her ulus egemenlik hakkına sahiptir ve toprak bütünlüklerine saygı gösterilmelidir." dedi.

Obama, ASEAN ve Doğu Asya Zirvesi gibi bölgesel kurumların güçlendirilmesine devam edilmesi çağrısında bulundu ve “Bu noktada, ABD'nin bölge ülkelerine sunacağı şey ortak işbirliğidir.” diye konuştu.

Haber Ara