Dolar

32,5528

Euro

34,8433

Altın

2.427,62

Bist

9.722,09

Güney Afrika'da 'el-Beşir' kavgası

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma başkent Pretoria'da üst düzey yargıçlarla bir araya geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 10:03:54

Güney Afrika'da 'el-Beşir' kavgası

AA'nın haberşine göre, Cumhurbaşkanı Zuma, gazetecilere verdiği brifingde "Devletin iki organının ortak kaygılarını konuştuk, herkes yargının bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü konusunda hemfikirdir" diye konuştu.

"Mahkeme kararlarına saygılı olunması gerektiği konusunda hemfikiriz. Devletin organları birbirlerine rakip olamaz" diyen Zuma, görüşmenin iki kurumun geleceği açısından bir temel olduğunu, yargı ve yürütme organlarının birbirlerini eleştirmeyi bırakmaları gerektiğini ifade etti.

Görüşme talebinin Güney Afrika Mahkemeleri Başyargıcı Mogoeng Mogoeng tarafından geldiğini ifade eden Zuma, "Kuvvetler ayrılığına ve iki kurumun bütünlüğüne saygımız vardır" dedi.

Zuma'nın, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in yakalanmaması üzerine yargı organlarıyla yürütmenin arasında meydana gelen krize bir son vermek ve devletin iki ayrı organını bir arada tutmak için yargıçlarla görüştüğü bildirildi.

Geçen ay iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Genel Sekreteri, yargıçların Pretoria'da bir mahkemenin El Beşir'in, 25. Afrika Birliği Zirvesi için Güney Afrika'da bulunduğu sırada tutuklanmasına karar vermesinden sonra önyargılı davrandıklarını açıkça beyan etmişti.

Pretoria Yüksek Mahkemesi, Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Güney Afrika'da bulunan Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı koymuştu. Mahkeme kararını Uluslararası Af Örgütü ve Güney Afrika Dava Merkezi'nin çağrısının ardından almıştı.

Ancak Beşir, mahkeme kararını es geçerek, zirve sona ermeden ülkeden ayrılmıştı. Zuma yönetimi ise Beşir'e yardım etmekle suçlandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), tutuklanmasını istediği Beşir insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Haber Ara