Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

'Gülen’in iadesi için ABD ziyaret etmeyi düşünüyoruz...'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fethullah Gülen’in iadesini görüşmek için üst düzey bir heyetle ABD’yi ziyaret etmeyi planladıklarını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-23 19:54:11

'Gülen’in iadesi için ABD ziyaret etmeyi düşünüyoruz...'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yakında üst düzey bir heyetle ABD'yi ziyaret etmeyi planladıklarını duyurdu. Ziyaretin gerekçesi, Pensilvanya'daki Fethullah Gülen'in iadesini ele almak. Çavuşoğlu, bu açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yaptı.

cavusoglu-tweet

CUMHURBAŞKANI ve BAŞBAKAN'DAN İLK AÇIKLAMALAR

16 Temmuz'da art arda açıklamalar yapan Başbakan ve Cumhurbaşkanı ABD'ye Gülen'in iadesi için çağrıda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, Gülen'in iadesinin yapılmamasının “Türkiye'ye savaş” niteliğinde olduğunu söyledi:

"Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın, bu adamın arkasında, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı ciddi bir savaşın içindedir."

ABD'DEN İLK TPEKİ

Bu açıklamalar karşısında Washington'ın ilk tepkisi rahatsızlık oldu. Dışişleri Bakanı ve sözcüsü, yaptıkları açıklamalarda ABD'nin darbe girişiminin arkasında gösterilmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Gülen'in iadesi için ciddi kanıtlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

ANKARA BELGELERİ İLETTİ

19 Temmuz'da, Ankara gerekli belgeleri ABD Adalet Bakanlığı'na iletti. Washington belgeleri incelemeye aldı.

JOHN BASS NE DEMİŞTİ?

ABD'den, Fethullah Gülen'in darbe girişimi içinde yer aldığına dair ilk farklı açıklama 20 Temmuz'da geldi. ABD Büyükelçisi John Bass, "Türkiye'de ikamet eden biri olarak, Cuma gecesi yaşananlar ve onun (Gülen'in) çok sayıda destekçisinin açıkça bu işe karışmış olması, bu ülkenin güvenliğine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit" dedi.

 

Haber Ara