Dolar

32,4302

Euro

34,8313

Altın

2.481,07

Bist

9.530,47

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 11:26:12

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası
Orta Amerika ülkelerinden Guatemala'da parlamento, adı yolsuzluk iddialarına karışan Devlet Başkanı Otto Perez Molina'nın dokunulmazlığını kaldırdı.

Parlamentoda yapılan oylamada 132 milletvekili, Molina'nın dokunulmazlığının kaldırılması için verilen önergeye kabul oyu verdi. 158 sandalyeli parlamentodaki oylamaya 26 milletvekili katılmadı. Kabul oyu verenler arasında Molina'nın partisinden milletvekilleri de bulunuyor.

Molina'nın dokunulmazlığının kaldırılması için 105 milletvekilinin oyu gerekiyordu.

Molina için yargı yolunu açan karar uyarınca savcılar, Devlet Başkanı'na karşı suçlamada bulunabilecek ve mahkeme de Molina'nın tutuklamasını talep edebilecek. Parlamentodaki oylamanın ardından Molina'ya yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Savcı Thelma Aldana, düzenlediği basın toplantısında, kararın kimsenin hukukun üstünde olmadığını gösterdiğini vurguladı. Aldana, "Karar, halihazırda görev başındaki ve gelecekteki tüm kamu görevlilerine anayasaya uygun davranmak zorunda oldukları mesajını vermiştir" dedi.

Parlamentonun kararı, başkent Guatemala'da sevinçle karşılandı. Yüzlerce kişi, oylama sonucunu Kongre Binası önünde toplanarak bekledi.

Devlet Başkanı Molina, devleti yaklaşık 120 milyon dolar zarara uğratmakla suçlanıyor. Yolsuzluk iddialarına adı karışan Devlet Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti, mayıs ayında istifa etmişti. Baldetti ve bazı üst düzey yöneticiler, halen gözaltında tutuluyor. Ülkede yolsuzluk karşıtı gösteriler dört aydır devam ediyordu. Göstericiler, devlet başkanının istifasını istiyordu. Molina ise hakkındaki iddiaları reddetmiş ve istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Guatemala'da devlet başkanlığı seçimi, 6 Eylül'de yapılacak. Molina, seçimde aday olmayacak, ancak ocak ayında görevi teslim edene kadar makamında kalacak.

Haber Ara