Dolar

32,5261

Euro

34,6059

Altın

2.489,73

Bist

9.548,09

Guardian: ABD, Libya’yı Osmanlı sınırlarına döndürme planları yapıyor

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre üst düzey bir ABD’li yetkili, peçeteye çizdiği haritayla Libya’yı Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki üç ayrı bölgenin sınırları üzerinden bölmeyi önerdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-10 09:53:10

Guardian: ABD, Libya’yı Osmanlı sınırlarına döndürme planları yapıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

BBC Türkçe'nin aktardığına göre,
Stephane Kirchgaessner ve Julian Borger imzalı haberde ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarından Sebastian Gorka, Avrupalı bir diplomatla buluşmasında bir peçeteye çizdiği harita ile Libya'yı üçe bölmeyi teklif etti.

Plana göre, Trablus ve Tobruk denize kıyısı olan Trablusgarp ve Sirenayka adlı iki ayrı ülke olurken Çad sınırına yakın Fizan bölgesinde de ayrı bir devlet kurulması öngörüldü.

Trump'ın Libya özel temsilcisi olmak için çabalayan Gorka, ‘radikal İslam karşıtı' görüşleriyle biliniyor.

Libya'da 2011 yılındaki ABD destekli müdahalenin ardından Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle artan çatışmalar hala sürüyor.

"UZMANLAR UYARIYOR"

The Guardian'a konuşan uzmanlar ülkeyi üçe bölmenin bölgeler arasında bulunan petrol rezervleri nedeniyle sınır çatışmalarını körükleyeceği uyarısında bulunuyor.

FAKAT LİBYA TAM DA "UZMANLARIN UYARDIĞI GİBİ"

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı 2014'ün başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürükledi.

Savaşın devam ettiği günden itibaren de Libya aslında bir kaç parçaya bölünmüş durumda. Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu bulunuyor.

Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu yer alıyor.

Söz konusu iç savaş, Libya'nın güneyinde otorite boşluğunun doğmasına ve kabilelerin özerk yönetimler oluşturmasına sebep oldu.

Berberileri temsil eden Amazig Kabilesi kuzeybatıdaki Nefusa Dağları bölgesini ve Vazen kentini elinde bulundururken, güneybatıdaki Fizan bölgesini, Gadamis, Ubari ve Gat kentlerini Tuareg kabilesi yönetiyor. Libya'nın Çad ve Nijer sınırlarındaki silah kaçakçılığı ve mülteci ticaretini yöneten Tebu kabilesi ise ülkenin kuzeydoğusunu Murzuk ve Kufra kentleriyle birlikte hakimiyeti altında tutuyor. Tuaregler ve Tebular arasında Ubari kenti kırsalında zaman zaman şiddetli çatışmalar çıkıyor. Her iki bölgede de zengin yeraltı suyu, doğalgaz ve petrol yatakları bulunuyor.

 

 

Haber Ara