Dolar

32,3285

Euro

35,0907

Altın

2.295,89

Bist

9.036,63

Gözler Filistin Ulusal Konseyi'nde

Mamut Abbas'ın FKÖ başkanlığından istifa etmesinin ardından gözler Filistin Ulusal Konseyi'ine çevirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 16:07:29

Gözler Filistin Ulusal Konseyi'nde

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifasının ardından gündeme gelen Filistin Ulusal Konseyi, yurtiçi ve dışındaki bütün Filistinlileri temsil eden bir "parlamento" olarak görülüyor.

Abbas ve 9 üyenin Ulusal Konsey Başkanlığı'nın, olağanüstü toplanması ve Hamas ile İslami Cihad dışındaki tüm Filistinli grupları kapsayacak yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi için istifa ettiğini açıklamasının ardından gözler Ulusal Konsey'e çevrildi.

Meclis işlevini çeşitli sebeplerle tam olarak yerine getiremese de Konsey, Filistinlileri temsil eden bir "meclis" olarak görülüyor.

Ulusal Konseyi resmi sitesinde, konseyin bütün bölgelerdeki Filistin halkını temsil ettiği belirtilerek, bağımsızlık, egemenlik, dönüş hakkı ve başketi Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gibi meşru ulusal hakların elde edilmesi için FKÖ'nün politikasını ve programlarını belirlediği kaydediliyor.

Konseyin, FKÖ'nün ve ona bağlı birimlerin programını, planlarını ve siyasetini belirlemenin yanı sıra, Yönetim Kurulu'nun FKÖ'nün çalışmaları hakkında sunduğu yıllık raporun incelenmesi, Kurul ile Konsey'e bağlı komitelerin önerilerini değerlendirmesi, Milli Fon'un yıllık raporunun incelenmesi ve bütçe değerlendirmesi olmak üzere 4 temel görevi bulunuyor.

FKÖ tüzüğüne göre Filistin Ulusal Konseyi'nin daimi merkezi Kudüs'te, Başkanlık Ofisi'nin geçici merkezi ise Amman'da bulunuyor. Gazze ve Nablus'ta da Filistin ulusal yönetimi kurulduktan sonra açılan şubeler yer alıyor.

Haber Ara