Dolar

32,3307

Euro

35,0310

Altın

2.282,61

Bist

8.974,69

Gorusme Sureci ve Federal Kibris'ta Kibris Turk Ekonomisi Konferansi

Gorusme Sureci ve Federal Kibris'ta Kibris Turk Ekonomisi Konferansi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 20:53:41

Gorusme Sureci ve Federal Kibris'ta Kibris Turk Ekonomisi Konferansi
KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, KKTC'nin şu anki konumunun dünyanın dışında olduğunu belirterek "Sadece Türkiye ile bağlantımız var. Dünya içine girmemiz için de çözüm olmasında yarar var. Biz çözüme önem veriyoruz" dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından düzenlenen Görüşme Süreci ve Federal Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Ekonomisi Konferansı Lefkoşa Golden Tulip Otel'de yapıldı.

Konferansa KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTTO Başkanı Fikri Toros, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz ve KTTO Oda Meclisi Üyesi Özalp Nailer ve diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Kalyoncu, burada yaptığı konuşmada, federal Kıbrıs'ı kurmak için toplumlar arası görüşmelerin devam ettiğini belirterek tüm kurumların, görüşmeciler ve cumhurbaşkanına gerekli desteği sağlaması gerektiğini söyledi.

Ekonominin sağlamlaştırılmasının önemine işaret eden Kalyoncu, sağlam ekonominin, özgürlük ve güvenliğin güvencesi olduğunun altını çizdi.

Kalyoncu, geçmişe bakıldığında da bu gerçeğin ortaya çıktığını ifade ederek "Şimdiye kadar devletimize gösterdiğimiz önemin gerekli düzeyde olmadığını söylemekte yarar var. Devlet kadrolarına baktığımızda seviye olarak olması gereken noktada olmadığını söyleyebiliriz. İşe alımlardan kadroların siyasallaşmasına kadar hantal bir yapı oluştu" diye konuştu.

İhale Yasası ve AB'ye uyumu sağlayacak yasaların süratle Meclis'ten geçmesi gerektiğini belirten Başbakan Kalyoncu, bunları yaparken de sivil toplum örgütleri ve siyasi kadroların birlikte çalışmasının önemini vurguladı.

Kalyoncu, "Şu anki konumumuz dünya dışında bir konumdur. Sadece Türkiye ile bağlantımız vardır. Dünya içine girmemiz için de çözüm olmasında yarar var. Biz çözüme önem veriyoruz" dedi.

- Özgür: "Çözüm sürecinde ekonominin önünü açmalıyız"

KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür de hükümetin halkın sosyal ve ekonomik olarak kalkınması ve gelişmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Kamu maliyesi ve ekonomi sektörlerinin Avrupa Birliği ve çözüm koşullarına hazırlanması için bir sürece ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Özgür, yeni yapıda ayakta kalabilmek için yürünmesi gereken yol olduğunu ifade etti.

Kamunun üzerine düşenin, hazırlık ve çözüm sürecinde ekonominin önünü açmak olacağını kaydeden Özgür, "Çözüm sonrasında mevcut durumdan daha iyiye ulaşılabilmesi için Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'ndan yetkililerle çalışmalar yürütülüyor. Örneğin kamu borç stokunun nasıl yönetileceği ve kamu ihalelerinin hızlı ve etkin yürütülmesine yönelik çalışmalar var" diye konuştu.

- Büyükelçi Kanbay: "Ekonomik enstrümanlar iyi şekilde kurgulanmalı"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da Kıbrıs'ta referandum sonrası kurulması beklenen yeni federal devletin oluşturacağı yeni koşulların olacağını belirtti. Ekonomilerin sadece doğal kaynaklar, lojistik, üretim ve ticari araçlardan ibaret olmadığını söyleyen Kanbay, ekonomik enstrümanların iyi şekilde kurgulanıp ülke çıkarları için en iyi şekilde akılcı ve istikrarlı kullanılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.


Haber Ara