Dolar

32,3409

Euro

35,1130

Altın

2.238,59

Bist

8.771,78

'Ginger' kullanımı hızla artıyor

Pedal çevrilen bisikletlerin yerini son yıllarda elektrik ile çalışan bisikletler alırken, birçok çeşidi bulunan ve halk arasında 'ginger' olarak bilinen tek kişilik elektrikli bisikletlerin kullanımı da hızla artıyor - İlk olarak ABD'de satışa sunulan ginger'lar, kullanım kolaylığı dolayısıyla Türkiye'de de gençler tarafından büyük ilgi görüyor - Accell Bisiklet Halkla İlişkiler Müdürü Dilma

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 11:26:51

'Ginger' kullanımı hızla artıyor
ALİ ATAR - Okulların kapanması ve havaların ısınmasıyla sokak ve sahillerdeki yerini alan bisikletlerde, teknolojinin gelişimiyle ürün çeşitliliği de her geçen yıl artıyor.

Pedal çevrilen bisikletlerin yerini son yıllarda elektrik ile çalışan bisikletler alırken, birçok çeşidi bulunan ve halk arasında "ginger" olarak bilinen tek kişilik elektrikli bisikletler de gençlerin gözdesi haline geldi.

Motosiklet Endüstrisi Derneği'nden (MOTED) alınan bilgiye göre, ilk olarak ABD'de satışa sunulan ginger'ların, kullanım kolaylığından dolayı özellikle gençler arasındaki kullanımı hızla artıyor.

Accell Bisiklet Halkla İlişkiler Müdürü Muhlis Dilmaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tarz elektrikli araçların kapalı mekanlar, fuarlar, fabrikalar, havaalanları ve AVM'ler gibi zemini düz alanlarda kullanımının uygun, düz olmayan engebeli yollarda ise kullanımının çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Dilmaç, "Dikkat edilecek hususlardan en önemlisi de araçların hız limitlerinin sınırlı olması gerektiğidir. Kapalı mekanlarda insan sirkülasyonu fazla olduğu için kullanırken dikkat edilmesi gerekir." dedi.

Özellikle çocukların ilgi gösterdiği elektrikli bisikletleri kullanırken kask, koruyucu gözlük ve dizlik takılması gerektiğini belirten Dilmaç, şunları kaydetti:

"Elektrikli bisikletler, yeni çıkarılan yasayla motosiklet yönetmeliğine tabi olup plaka ve ehliyet gerektirmektedir. Yetkililer tarafından 250 vat üzerindeki elektrikli bisikletleri kullanırken A2 ehliyet, kask ve plaka kullanımı zorunlu hale getirildi. Fakat bu zorunlu uygulama halk arasında henüz yaygınlaşamadı. Şu an yürürlükteki kurallara göre plakası olmayan araç sürücülerine 427 lira, kaskı olmayanlara ise 90 lira ceza kesiliyor."


- "Elektrikli bisikletlere de kazalara karşı trafik sigortası yapılmalı"


Muhlis Dilmaç, bu tür araçların hız limitlerinin de yasal olmayan şekilde artırılmasının çok tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, kas gücüne dayalı olmayan araçlarda hız limitlerinin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Elektrikli bisikletlerle ölümlü kazaların da olabileceğini belirten Dilmaç, şöyle devam etti:

"Ayrıca, yaş sınırı olmadan kullanılan, elektrikle çalışan bu tür araçların sessiz ve hızlı olmaları trafik kazalarının fark edilemeyip kaza olmasına yol açabiliyor. Bu tür kazalara baktığınızda ölümlü kazaların çoğunun e-scooter dediğimiz bu tür elektrikli bisikletlerle olduğunu görüyoruz. Elektrikli bisikletlere de kazalara karşı trafik sigortası yapılmalı. Satılan ürünlerin sertifikalı yetkili servisleri olmalı. Su taşıyıcıları, yemek kuryeleri ve turistik tesislerde sıklıkla kullanılan ve 2 bin liradan başlayan fiyatlarla satılan elektrikli bisikletlerin satış adedi oldukça fazla. Fakat birçok ithalatçı firma olduğu için elimizde kesin bir veri yok."

Dilmaç, Avrupa'da pedala destekli elektrikli bisikletlerin yaygınlaştığını ifade ederek, bu tür bisikletlerin 25 kilometre hıza ulaşması durumunda elektrikli motorun otomatik olarak devre dışı kaldığını ve katlanabilir olması dolayısıyla bu tür bisikletlerin şu anda Avrupa'da revaçta olduğunu söyledi.


Haber Ara