Dolar

32,3124

Euro

35,0594

Altın

2.279,50

Bist

8.970,46

Gelibolu Senfonisi'nin dünya prömiyeri İstanbul'da yapıldı

Gelibolu Senfonisi'nin dünya prömiyeri İstanbul'da yapıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 22:48:01

Gelibolu Senfonisi'nin dünya prömiyeri İstanbul'da yapıldı
Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 11 bestecinin Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü anısına hazırladığı "Gelibolu Senfonisi"nin dünya prömiyeri, Aya İrini Müzesi'nde yapıldı.

Gayret, cesaret, trajedi, büyük başarılar ve fedakarlıkların yaşandığı Çanakkale Savaşları hakkındaki öykülerin ilk kez müziksel olarak anlatıldığı Gelibolu Senfonisi, 10 yıllık çalışma sonunda dinleyiciyle buluştu.

Senfoni, Türkiye'den besteciler Ömer Faruk Türkbilek (Gelibolu), Kamran İnce (İşgal), Demir Demirkan (Barış Umudu), Yeni Zelanda'dan Gareth Farr (Elveda), Richard Nunns (Elveda), Ross Harris (Tanrı Biz Zavallı Askerlere Acısın), Avustralya'dan Graeme Koehne (Sefer), Peter Sculthorpe (Sıla Hasreti), Elena Kats Chernin (Çıkarma), Andrew Schultz (Ağustos Taarruzu), Ross Edwards (Siperler Boş Şimdi) tarafından hazırlandı.

Senfoninin her bir bölümü, 2006 yılından itibaren Anzak Koyu'nda sunuldu. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan önde gelen klasik ve geleneksel müzisyenler ile onlara Avustralya ve Yeni Zelanda askeri bandolarından katılan müzisyenler, 25 Nisan günü sabaha karşı, Şafak Ayini'ne katılan binlerce kişi için Gelibolu Senfonisi'nin bir bölümünü icra etti.

On yıl süren beste sürecinin ardından Gelibolu Senfonisi'nin dünya prömiyeri Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirildi. Gelibolu Senfonisi'nin dünya prömiyerinde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu ile Gelibolu Korosu Aya İrini Müzesi'nde sahne aldı.

Orkestra şefliğini Jessica Cottis, müzik direktörlüğünü Chiristopher Latham'ın yaptığı konseri, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ve Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove da izledi. Yaklaşık 1,5 saat süren konser, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Önemli bir miras yaratan Gelibolu Senfonisi, müzik yoluyla 1915 yılının öyküsünü, savaşın korkunçluğunu, acısını anlatıyor ve uluslar arasında bir umut, barış, dostluk ve işbirliği mesajı taşıyor.

Haber Ara