Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

'Geçmiş 10 yıla göre depreme daha hazırlıklıyız'

'Geçmiş 10 yıla göre depreme daha hazırlıklıyız'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 14:45:57

'Geçmiş 10 yıla göre depreme daha hazırlıklıyız'
VOLKAN KAŞİK - İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin geçen 10 yıla göre depreme daha hazırlıklı olduğunu söyledi.

Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde önceki gün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin Malatya-Ovacık fayının güneybatıya doğru uzatmasından kaynaklandığını belirtti.

Malatya-Ovacık fayının Hekimhan'dan kuzeybatıya doğru olan küçük parçasının son 10 yılda hareketli olduğunu kaydeden Önal, "Bu parça, zaman zaman böyle deprem fırtınası oluşturabiliyor. 5 büyüklüğündeki deprem de bunlardan biri. İlçede 105 artçı deprem oluştu. Bu, birkaç gün, hafta devam edebilir, sonuçta sönümlenecektir. Korkulacak bir durum yok ancak gelecekte ne olur onun için bir yorum yapamayız" diye konuştu.

Önal, kentin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu, bu fayın aktif olduğunu ve geçmişte büyük depremler ürettiğini anlattı.

- "Deprem değil, cahillik öldürüyor"

Depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu anımsatan Önal, şöyle konuştu:

"Devletimiz, TOKİ aracılığıyla sürekli geri dönüşüm projeleri yapıyor. Bu, geleceğimiz adına önemli bir gelişme, mutlaka sürdürülmesi gerekiyor. Yeni yapılaşma sürdükçe eski, kötü yapılar ortadan kalkacaktır. Bunu iyi görüyoruz. Ülkemiz, geçmiş 10 yıla göre depreme daha hazırlıklı. Deprem konusunda vatandaşlarımız yeterince bilinçli değil. Vatandaşlarımız mutlaka deprem öncesi, sırasında ve sonrası yapılması gerekenleri öğrenmeli, ona göre tedbirler almalı. Deprem değil, daha doğrusu cahillik öldürüyor. Toplumumuz, deprem öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenleri bilirse tedbir alır, daha dayanıklı konutlarda yaşamaya başlar, çürük konutları yavaş yavaş terk eder, onun için kendini daha güvende hisseder."

- "Daha dayanıklı binalar yapmak zorundayız"

Depreme mutlaka tam olarak hazırlanması gerektiğini ifade eden Önal, "Devletimizin bu konuyu sıkı bir şekilde yürütmesi gerekir. Depreme dayanıksız binaların yıkılıp mutlaka dar gelirlilerin TOKİ ile daha sağlam binalara aktarılması gerekiyor. Eski binaların mutlaka kontrol edilip daha dayanıklı binalar yapmak zorundayız. Bu işin başka yolu yok" dedi.

Prof. Dr. Önal, halk arasında "artçı depremlerin büyük depremi engellediği" yönündeki inanışın yanlış olduğunu anlatarak, "Artçı deprem ana depremden küçük olan depremdir, bunların korkulacak bir yanı yoktur ancak çatlamış, zarar görmüş binalara da kontrol etmeden girmemek gerekiyor. Mutlaka bu binalar inşaat mühendislerine kontrol ettirilmeli" uyarısında bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara