Dolar

32,3373

Euro

34,9656

Altın

2.325,93

Bist

9.103,08

Gazze'de IŞİD'e müdahale

Gazze'de IŞİD adına silahlı eylem planlayan Fetih hareketinin eski yöneticisi Muhammed Dahlan ile bağlantılı grup etkisiz hale getirilerek tutuklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 15:50:04

Gazze'de IŞİD'e müdahale

Dünya Bülteni'nden İslam Osmanoğlu'nun haberine göre; Gazze'de Hamas'a bağlı emniyet yetkilileri, Fetih hareketinin eski yöneticisi Muhammed Dahlan ile bağlantılı, Gazze'de IŞİD adına silahlı eylemleri planlayan grubun tutukladığını duyurdu

El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Muhammed Dahlan'a yakın olan Filistin Ulusal Yönetiminin eski istihbarat teşkilatının başkanı ve Fetih MYK üyesi Tevfik El Tiravi tarafından yönetilen grup Fetih yöneticilerine karşı suikast eylemleri planlamış, eylemleri IŞİD tarafından düzenlenmişcesine gösterecekti.

Hamas yöneticilerinden Yahya Musa, gazeteye konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sözkonusu grubun Muhammed Dahlan'ın Gazze sektöründe Fetih'e ait kurumlarda gizlice oluşturduğu teşkilatta yer alan Merve El Masri adlı bir kadın tarafından kurulduğunu belirtti.

Musa 'Merve El Masri tutuklanmasının ardından talimatları doğrudan El Tiravi'den aldığını belgelerle beyan etti. Deşifre edilen hücrenin amacı; Mahmud Abbas'ın Gazze'de tayin ettiği valileri suikastlarla öldürmek, IŞİD adına Mısır'a ve Mahmud Abbas'a tehdit göndermek süretiyle Gazze'yi bir 'terör odağı' göstermek' şeklinde konuştu.

FİLİSTİNLİ GENÇLERİN YÜZDE 88'İ IŞİD KARŞITI

İsrail işgali altında yaşama savaşı veren Filistinli gençlerle ilgili yeni bir çalışma yapıldı. Kudüs Medya ve İletişim Merkezi tarafından yapılan araştırmada, Filisinli gençlerin yüzde 88'i IŞİD'e olumsuz bakıyor ve bu örgütün Filistin davasına zarar verdiğini düşünüyor.

Öte yandan yapılan araştırmalarda işgal altında yaşam savaşı veren Filistinli gençlerin, işsizlik problemi, geleceğe karşı umutsuzluk yaşadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Pew Search Center tarafından yayınlanan bir raporda da, Müslümanların çok büyük bölümünün IŞİD'e karşı bakışın olumsuz olduğu belirtilmişti. Raporda IŞİD'e bakış şöyle özetlenmişti:

MÜSLÜMANLAR IŞİD HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Müslüman ülkelerde IŞİD'le ilgili yapılan anketlerin çok büyük bölümünde, insanların çoğunun IŞİD'le ilgili olumsuz görüşlere sahip olduğu gözlemlendi. Ürdün'deki anketlerde bu oran yüzde 94'a çıkarken, Lübnan'da bu oranın yüzde 99'lara çıkabildiği görüldü. Yapılan anketlerde IŞİD'le ilgili çok az olumlu görüşler gözlemlenirken, Pakistan gibi ülkelerde ankete katılanların yüzde 66'sı IŞİD hakkında herhangi bir fikir sunmadı.Müslüman ülkelerde IŞİD'le ilgili en olumlu görüş beyan eden ülke yüzde 20 oranla Nijerya oldu.

Nijerya anketinde dikkat çeken noktaysa, ankete katılan Hristiyanların yüzde 7'sinin IŞİD'e olumlu baktığı gerçeğiydi. Öte yandan Nijerya'da son yıllarda Boko Haram güçlendiği ve bu örgütün IŞİD'e bağlılık yemini etmesi söz konusu olmuştu. Sivillere karşı İslam adına yapılan intihar saldırılarını, Endonezyalıların yüzde 92'si ve Iraklıların yüzde 91'i hiç haklı bulmuyor.

ABD'de 2011 yılında yapılan aynı ankette bu oran yüzde 86 olarak tespit edilmişti. Genel olarak intihar saldırılarıyla ilgili elde edilen oran, yüzde 7 ‘nadiren haklı' ve yüzde 1 ise ‘haklı' olarak tespit edildi. Yapılan anketlerde bazı Müslüman ülkelerde yapılan şiddet eylemleri haklı görülebiliyor. Bu ülkelerden bazıları: yüzde 40 oranla Filistin, yüzde 39 Afganistan, yüzde 29 Mısır…Müslümanlarla ilgili ‘aşırıcılığın yükselmesi' ile ilgili bazı Müslüman ülkelerde de endişelerin olduğu görüldü. Bu oran mesela Nijerya'da yüzde 68 oranındayken, Lübnan'da yüzde 67 oranında olduğu tespit edildi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara