Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

G20 Toplantıları

G20 Toplantıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 19:28:51

G20 Toplantıları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, istihdam oluşturarak büyümek için ülkelerin yapacağı en önemli yatırımın insan kaynaklarına olacağına inandıklarını söyledi.

G20 Toplantıları kapsamında Sheraton Otel'de gerçekleştirilen "Hazine ve Çalışma Bakanları Toplantısı'nın ardından Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Bakan Erdem, basın toplantısı düzenledi.

Erdem burada yaptığı konuşmada, ilki 2014 yılı Rusya Dönem Başkanlığında gerçekleştirilmiş olan Ortak Bakanlar Toplantısı'nın ikincisinin Türkiye G20 dönem başkanlığında düzenlendiğini belirterek, G20'nin farklı kanalları arasındaki bu anlamlı işbirliğini sürdürüyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

G20'nin küresel ekonomik sorunları ele almak suretiyle uluslararası finansal istikrarı artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü anlatan Erdem, farklı perspektiflerin, farklı yaklaşımların buluştuğu bir platform haline gelen G20'nin, küresel dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak öne çıkmaya başladığını ifade etti.

Bu yıl G20 Dönem Başkanlığında ele almak üzere "kapsayıcılık", "yatırımlar" ve "uygulama" alanları olmak üzere üç ana öncelik belirlendiğini anımsatan Erdem, kapsayıcı bir büyüme için daha fazla ve daha iyi işler oluşturulması gerektiğinden hareketle, "G20 Nitelikli İşler Çerçevesi"ni hazırladıklarını ve eşitsizliklerle mücadele için bazı ilkeler ortaya koyduklarını kaydetti.

"İstihdam oluşturarak büyümek için ülkelerin yapacağı en önemli yatırımın insan kaynaklarına olacağını inanıyoruz" diyen Erdem, bu nedenle, gençlerin niteliklerinin artması ve daha iyi işlerde istihdam edilebilmeleri için G20 Beceriler Stratejisi'ni hazırladıklarını bildirdi.

Ayrıca, genç işsizliğiyle ilgili olarak, G20 genelinde eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 azaltmayı taahhüt ettiklerini anımsatan Erdem, "Bunu başarabildiğimiz takdirde, G20 genelinde milyonlarca gence eğitim ve istihdam imkanı sağlamak suretiyle onların iş gücü piyasasından kalıcı olarak dışlanmasını önlemiş olacağız" dedi.

-"Göç konusunu ele aldık"

Bunun yanı sıra yıllardır dile getirdikleri ve son günlerde çarpıcı görüntülerle uluslararası toplumun dikkatini çeken göç konusunu da iş gücü göçü bağlamında ilk defa ele aldıklarını belirten Erdem, "Dünya nüfusunun hızla yaşlanıyor olduğu ve gelecekteki muhtemel iş gücü açıkları dikkate alındığında iş gücü göçünün önümüzdeki yıllarda G20'de daha fazla tartışılacağını düşünüyorum" ifadesine yer verdi.

Başarılı uygulamanın ancak etkin izleme yoluyla sağlanabileceğine inandıklarını vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:

"Buradan yola çıkarak G20'de bugüne kadar istihdam alanında alınan kararların ve verilen taahhütlerin takibini yapmak üzere bir izleme çerçevesi oluşturduk. Biz de çalışma ve istihdam bakanları olarak ülkemizin G20 gündemine yönelik önemli çalışmalar yaptık ve bugün öğleden önce Ankara Bildirgesi'ni kabul ettik. Aldığımız kararları Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi'nde dünya liderlerinin dikkatine sunacağız."

-"Ekonomik büyüme istenilen düzeyde değil"

Gidişat ve rakamların ekonomik büyümenin halen istenilen düzeyde olmadığını ve ihtiyaç duyulan istihdamı oluşturamadığını gösterdiğini ifade eden Erdem, tüm dünyada ekonomilerin potansiyelinin düştüğünü, iş gücü gelirlerinin milli gelir içindeki payının azalmaya devam ettiğini, eşitsizliklerin ise pek çok ülkede artmaya devam ettiğini belirtti.

Erdem, bu noktada, G20'nin iki farklı kanalı olan finans ve istihdam alanındaki çalışmaların bugünkü toplantı vasıtasıyla ele alınmasının ve müşterek değerlendirmelerin yapılmasının, gelecekteki çalışmaların etkinliği açısından önemli bir zemin sağladığını dile getirdi.

Söz konusu ortak toplantı vesilesiyle çok sesli ve çok yönlü değerlendirmelerin ne denli kıymetli olduğunun bir kere daha farkına vardıklarını anlatan Erdem, bu kapsamda öncelikle sosyal tarafların ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin G20 gündemine ilişkin, özellikle finansal ve sosyal politikaların uyumlu hale getirilmesi noktasındaki görüş ve önerilerini dinlediklerini söyledi.

Mevcut ekonomik ve istihdam piyasası görünümünü irdelemek suretiyle istihdam ve büyüme bağlantısı ile karşılıklı etkileşimlerini derinlemesine ele aldıklarına işaret eden Erdem, "Daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturan, insana rağmen değil, insanla büyüyen ekonomilerin güçlendirilmesi noktasındaki gerekliliği bir kez daha ortaya koyduk" dedi.

Görevini devraldığı eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e de G20 istihdam sürecini bugüne kadar başarıyla yürüttüğü için teşekkür eden Erdem, "Biz de kendisinden aldığımız bayrağı ileriye taşımak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Ara