Dolar

32,5670

Euro

34,8862

Altın

2.438,06

Bist

9.645,02

Fransız Sarayı'ndaki iftar gelenekselleşti

Fransız Sarayı'ndaki iftar gelenekselleşti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-03 12:50:27

Fransız Sarayı'ndaki iftar gelenekselleşti
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, bu ramazanda da Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda iftar vereceklerini belirterek, "İslam, artık Fransa'da kök salmış ve kabul görmüş durumdadır. Fransa'da İslam kavramını geliştiriyoruz. Müslüman vatandaşlarımız arasında 'İyi ramazanlar' bir deyim haline gelmiştir." dedi.

Domenach, Fransa Sarayı'ndaki basın toplantısında, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek iftar programı hakkında bilgi verdi.

İlk kez 2014'te verdikleri iftarın "Fransız devrimi" olarak nitelendirildiğini dile getiren Domenach, "Artık bu bir gelenek haline geldi. Ramazan etkinliğimiz yankı uyandırdı. Bunun sebeplerinden biri, Türk ve Fransız laiklikleri arasında birçok farklılıklar olmasına rağmen laikliğin bu derece ilgi çektiği iki ülkenin Fransa ve Türkiye olmasıdır." diye konuştu.

Muriel Domenach, Fransız laikliğinin çoğu zaman yanlış anlaşıldığını dile getirerek, Fransız laikliğinin dini dışlayan veye yok sayan bir anlayış olmadığına vurgu yaptı.

Fransız laikliğinin inananlar ve inanmayanların bulunduğu kamusal alanı tanzim ettiğini aktaran Domenach, şöyle devam etti:

"Vatandaşlara kendi oylarıyla kabul edilen medeni kanun haklarına karşı gelecek şekilde dini hukuka başvurulamaz. Laiklik, hiçbir şekilde Fransa'nın ikinci dini olan İslam dahil kişinin inancını yerine getirmesine engel teşkil etmez. İslam, artık Fransa'da kök salmış ve kabul görmüş durumdadır. Fransa'da İslam kavramını geliştiriyoruz. Müslüman vatandaşlarımız arasında 'İyi ramazanlar' bir deyim haline gelmiştir."

- "İslam karşıtlığı azaldı"

Domenach, İslam adına yapılan terör saldırılarının korkuya neden olduğunu dile getirerek, 2016'nın ilk üç ayında 2015'e göre İslam karşıtlığında yüzde 80 azalma görüldüğü tespitinde bulundu.

Fransız yetkililer için ırkçılık ve antisemitizmle mücadelenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Domenach, "Bu ulusal bir dava haline gelmiştir. Nefret eylemleri kamusal alanda çok sert karşılık bulmaktadır. 'Nefrete karşı birliğiz' kampanyasını takip edebilirsiniz. Böyle bir ortamda bizim ramazan gecemiz kardeşlik mesajı verecek. Son iki senede olduğu gibi geleneksel iftar yemeğimizde farklı ufuklardan kişileri, ramazanın kutupsuzlaştırma düşüncesi çerçevesinde ağırlayacağız. Nitekim yemekte tek Fransız imtiyazı; tatlı olarak seçtiğimiz Fransızca'da bin yaprak anlamına gelen milföy olacak." değerlendirmelerinde bulundu.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Domenach, yemeğin ardından Fransız Sarayı'nın bahçesinde bir müzik dinletisi olacağı anlatarak, etkinliğin kardeşliğe katkısı olacağını söyledi.

Toplantıda Fransız Kültür Merkezi İstanbul Şube Direktörü Matthieu Bardiaux ise iftar yemeğinden sonra icra edilecek müzik dinletisi hakkında bilgiler verdi.

Haber Ara