Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Fransa seçimlerinin dikkat çeken ismi Macron'dan 1915 çıkışı

Fransa cumhurbaşkanı adayı Macron, 'Ermeni Soykırımı'nın dünyada tanınması için mücadele vereceğim' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-25 12:03:17

Fransa seçimlerinin dikkat çeken ismi Macron'dan 1915 çıkışı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

AFP'nin haberine göre Fransa'da pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda galip gelen Macron, ikinci tur seçim kampanyasına 1915 olaylarının sembol isimlerinden gösterilen, Gomidas olarak bilinen Ermeni müzisyen Soğomon Soğomonyan'ın heykeline çiçek bırakarak başladı.

1915 MESAJI

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunan Macron, törende yaptığı konuşmada 7 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlerini kazanması durumunda 'Ermeni Soykırımı'nın dünyada tanınması için mücadele vereceğini' söyledi.

TÜRKİYE ÇIKIŞI

Macron,  cumhurbaşkanı adayı ayrıca, seçilirse Fransa'nın tüm ülkelerdeki demokratları koruyacağını belirterek "Türkiye'nin içine girmekte olduğu eğilimden çok derin üzüntü duyuyorum ve bunu onaylamıyorum" dedi. Türkiye'deki referandumun 'otoriterleşmeye' sebep olduğunu söyleyen Macron, kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde ilerleme olmayacağını da belirtti.

Törene Fransa'nın mevcut cumhurbaşkanı François Hollande, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Fransa'daki Ermeni kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

FRANSA ve ERMENİ MESELESİ

Fransa, 2001 yılında 1915 olaylarını soykırım olarak tanımıştı. Fransa Anayasa Mahkemesi ise geçen ocak ayında 1915 olaylarını da kapsayabilecek şekilde 'bazı suçların reddinin suç sayılmasına' ilişkin yasanın ilgili hükmünü iptal etmişti.

Ayrıca Fransa'da ABD'de olduğu kadar kuvvetli bir Ermeni diasporası olduğu ve devlet içerisinde de etkin olan diasporanın oyunu almak için her seçim öncesi Türkiye karşıtlığının yükseldi, adayların sıklıkla 1915'e yönelik mesajlar verdiği biliniyor.

 

Haber Ara