Dolar

32,5969

Euro

34,7289

Altın

2.496,30

Bist

9.524,59

Fransa'nın liman kentindeki kaçak göçmenler

Fransa'nın liman kentindeki kaçak göçmenler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-30 22:09:00

Fransa'nın liman kentindeki kaçak göçmenler
Fransız ve İngiliz sivil toplum dernekleri, İngiltere'ye geçmek için Fransa'nın liman kenti Calais'de bekleyen yaklaşık 3 bin kaçak göçmenin kötü yaşam koşullarına acil çözüm bulunulması çağrısında bulundu.

İngiliz Dünyanın Doktorları Derneği ve Fransız insani yardım kuruluşu Caritas yaptıkları çağrıda, Calais kentinde "ciddi bir insanlık dramının yaşandığı" uyarısında bulundu.

Göçmenlerin gıda, su ve yatacak yer sorunu çektiği hatırlatılan açıklamada, "150 göçmene sadece bir tuvalet düştüğü" kaydedildi.

Özellikle kadın ve çocukların derme çatma kamplarda geceyi geçirdikleri, çadırlarda zor koşullarda yaşadığına işaret edilen açıklamada, AB ülkelerinin, Avrupa'nın merkezindeki bu insani drama karşı daha duyarlı olması istendi.

"Calais'deki sorunun ne Fransız ne de İngiliz sorunu olduğu' belirtilen açıklamada, 'soruna da küresel bir çözüm bulunulması gerektiği" vurgulandı.

İngiliz derneğin temsilcisi doktor Leigh Daynes, yaptığı açıklamada AB hükümetlerinin konu ile ilgili duyarsızlığını eleştirerek, "Uluslararası toplum, Calais kentinde sıkışmış kalmış, zor durumdaki bu insanların temel ihtiyaçlarını küresel kabul edilmiş insani standartlar çerçevesinde karşılamakla hükümlü" ifadesini kullandı.

İngiliz dernek, bölgeye taşınabilir bir klinik göndererek, hasta göçmenleri tedavi ettiğini açıkladı.

Uluslararası Dayanışma Örgütü, portatif tuvalet, duşlar sağlayıp içme suyu ile hijyen kitleri dağıtırken, Fransız Caritas örgütü, göçmenler için sığınacak yer inşa etme kararı almıştı. Fransız "Islamic Relief" örgütü ise son olarak göçmenlere üç bin gıda torbası dağıtma sözü vermişti.

İngiliz derneği, göçmenlere elverişli sığınacak yer bulunması, mülteci başvuruları için bekleme süresini düşürülmesi gibi tavsiyelerde de bulunuldu.

Avrupa'dan İngiltere'ye gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır kapısı olarak bilinen Calais kentinde ay başında eş zamanlı operasyonla iki göçmen kampı polis tarafından dağıtılmıştı.

Fransız polisinin, Calais'de geçen ay kaçak göçmenlerden bazılarına şiddet uyguladığını ortaya koyan görüntüler kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.

Avrupa Konseyi mart ayında yayımladığı raporda, Calais kentinde sayıları iki bini aşan kaçak göçmenin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda Fransa'yı uyarmıştı.

Haber Ara