Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Fransa'da özelleştirme hamlesi

Fransa'da özelleştirme hamlesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 13:26:16

Fransa'da özelleştirme hamlesi
Fransa'da sosyalist hükümet, ülkenin en büyük şirketi olarak bilinen Ulusal Elektrik İdaresi'ndeki (EDF) hisselerini satıyor.

Hükümet, hisse satışından elde edilecek gelirle İngiltere'de inşa edilecek yeni nesil Hinkley Point nükleer enerji santralinin inşası için şirkete 3 milyar avro destek sağlamayı hedefliyor.

Hükümet yine bu santralinin inşası ve ülkedeki nükleer santrallerin modernizasyonu için EDF'ye destek sağlamak amacıyla otomotiv devi Renault, uzay ve savunma şirketi Safran ile Nice ve Lyon havalimanları işletmelerindeki hisselerini de bu yıl içinde satmayı planlıyor.

Bilançosunda 37 milyar avro zararda gözüken EDF şirketinin, İngiltere'deki nükleer santralin inşasına ve ülkedeki Fransız nükleer santrallerinin modernizasyonu başlayabilmesi için sıcak para akışına ihtiyacı bulunuyor.

EDF, yeni yatırımlar için 4 milyar avro tutarında sermaye artırımına gitme kararı alırken, hükümet bunun 3 milyarını kendisinin ödeme taahhüdünde bulunmuştu. Devlet, elinde tuttuğu 3 milyar avro değerindeki hisseleri satarak, vergi mükelleflerine yansıtmadan bu sermaye artışını karşılamayı hedefliyor.

EDF'nin İngiltere'de üstlendiği yeni nesil nükleer santralin maliyeti 18 milyar avro. Yine ülkedeki 58 nükleer santralin modernleştirilmesi için 55 milyar avro yatırım gerekiyor.

Hükümet, daha önce de hisselerinin önemli bir bölümü kamunun elinde bulunan nükleer enerji grubu Areva'nın sermayesine 5 milyar avro katkı yapma taahhüdünde bulunmuştu.

Haber Ara