Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Forum İstanbul 2016

Forum İstanbul 2016

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 16:56:49

Forum İstanbul 2016
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, "İnovasyon liginin en üst sıralarındaki şirketlere baktığımızda bu şirketlerin aynı zamanda en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirketler olduğunu görüyoruz, ülkelerde de durum böyle. Ülkemizde de yapılan çalışmalar ve verilen önem doğrultusunda Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı ilk defa yüzde 1'i geçti ama bu yeterli değil." dedi.

"Forum İstanbul 2016" kapsamında düzenlenen "Küresel Rekabetçi Bir Türkiye İçin İhracatta Yeni Atılımlar" panelinin açılışı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasıyla yapıldı.

Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için istikrarlı büyümenin önemine işaret ederek, "Kalıcı ve sürüdürülebilir ihracat artışı yakalamak istiyoruz. Bunun için de yüksek teknolojiye yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye olarak makas değiştirmeli, yüksek teknoloji ve katma değere odaklanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu da paneldeki konuşmasında, inovasyon haftaları ve bu zirvelerin, Türkiye'deki inovasyon bilincinin yerleştirilmesi için önemli olduğuna dikkati çekti.

Katma değerli ürünler üretip, bunları ihraç etmenin Türkiye için önemli olduğunu dile getiren Çakıroğlu, şunları söyledi:

"İnovasyonu ürünle sadece teknolojiyle sınırlamıyoruz ama buna rağmen inovasyonla Ar-Ge harcamaları arasında çok ciddi bir ilişki var. Bu ilişki hem ülkeler arasında hem de şirketler arasında geçerli. İnovasyon liginin en üst sıralarındaki şirketlere baktığımızda bu şirketlerin aynı zamanda en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirketler olduğunu görüyoruz. Ülkeler itibarıyla bakıldığında, inovasyon liginde en üst sıradaki ABD'nin Ar-Ge harcamalarında da en üst sırada olduğunu görüyoruz. Bir diğer ilişkiyi de ülkelerin büyüme hızı ile Ar-Ge harcamalarındaki artış arasında kurabiliriz. 2007 ile 2015 arasındaki dönemde, Ar-Ge harcamalarının artış hızının en yüksek olduğu bölge Asya bölgesi. Nitekim bu bölge ekonomik büyüme açısından da aynı dönemde en yüksek performansı gösteren bölge."

Çakıroğlu, Asya ülkelerinin Ar-Ge harcama payının ve toplam dünya payının da diğer yerlere göre daha fazla büyüdüğünü vurgulayarak, 2007'de üçüncü sıradaki Asya ülkelerinin, 2015 yılı itibarıyla birinci sıraya yükseldiğini aktardı.

Ülkelerin sürdürülebilir rekabetçiliği, sürdürülebilir büyümesi ile Ar-Ge, inovasyon gücü arasında doğrudan bir ilişki olduğunun altını çizen Çakıroğlu, "Ülkemizde de bu konuda hem şirketler hem devletimiz tarafında, çok farkındalığı yüksek, hedefli çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalar ve verilen önem doğrultusunda Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı ilk defa yüzde 1'i geçti ama bu yeterli değil." görüşünü paylaştı.


- "Dünyada mobil iletişim hizmetlerinde yüzde 58 vergi ile Türkiye birinci sırada"


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da forum kapsamında düzenlenen "Dönüşümün Yeni Adı: 'Endüstri 4.0' - Vasatın Ötesi" paneline katıldı.

Konuşmasında, Endüstri 4.0'ın ilk ışıltılarının İsveçli bir ekonomist tarafından 1991 yılında verildiğini söyleyen Terzioğlu, şirketleri var eden şeyin işlem maliyetleri olduğunu belirtti.

Terzioğlu, işlem maliyetleri düştükçe, şirketlerin daha verimli hale geldiğini, yeni dünyanın rekabet modelinin de bu olacağı yönündeki öngörüye katıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İşlem maliyetlerini aşağıya çeken en temel faktör, iletişim teknolojileridir ve iletişim teknolojilerinin hıza olan etkisidir. Endüstri 3.0 ile 4.0 arasındaki en temel fark, üretilen her türlü ürün ve hizmete, iletişim hizmetlerinin entegre edilmesi. Ürün ve hizmetlerde, sadece ürün ve hizmeti değil, o ürün ve hizmetle alakalı bilginin bir tedarik zinciri tarafından en etkili, en hızlı paylaşılarak daha büyük bir değer yaratılması.

Bu açıdan bizim içinde bulunduğumuz iletişim teknolojileri sektörü, önemli bir sorumluluk üstleniyor. 1 Nisan itibarıyla 4G teknolojilerini kullanmaya başladık. Türkiye 4G'ye geç geçti ama bir yandan da 4,5G'ye çok vaktinde geçti. Dünya metropolitan şehirlerdeki data erişim hızları ile alakalı olarak şu an İstanbul birinci, Ankara ikinci sırada."

Terzioğlu, teknolojide yaşanan gelişmelerle bugün yapılan mesleklerin 5-10 yıl sonra ortada olmayacağı, yerini başka mesleklerin alacağı öngörüsünde bulunarak, rekabet avantajını, gelişen teknolojileri kullanan şirketlerin yaratacağını anlattı.

Bardağın yarısının dolu, yarısının boş olduğunu söyleyen Terzioğlu, şunları da kaydetti:

"Bugün iletişim teknolojilerini hepimiz en stratejik sektör olarak adlandırıyoruz. Ama şöyle bir gerçek var, işlem maliyetlerini aşağı çekelim derken Türkiye bugün iletişim teknolojileri sektörünü en üst seviyede vergilendiren ülkeler listesinde birinci sırada. Yüzde 58 civarında cirodan vergi alınan bir sektörden bahsediyoruz.

Mobil iletişim hizmetlerinde Türkiye yüzde 58 vergi ile birinci sırada, ikinci sırada yüzde 48 civarı ile Uganda geliyor. Avrupa ortalaması yüzde 24'lerde. Bu bahsettiğim kurumlar vergisi falan değil, cirodan alınan yük. 'Bu sektör stratejik' diyorsak, bu sektörün aynı şekilde de tüketiciye en ucuz şekilde ulaşmasını sağlamamız lazım."


- "Sanayi 4.0'ı şirketlerimize entegre ederek 2020'de 1 milyar avro tasarruf hedefliyoruz"


Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young ise Bosch bünyesinde Sanayi 4.0 ile ilgili yaptıkları çalışmalar konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye'nin güçlü bir sanayisi bulunduğuna işaret eden Young, "Yeni teknolojiler, Türk sanayisi tarafından benimsenmeli. Bu devrenin dışında olma lüksümüz yok. Bir çok faydası olacak bu teknolojilerin ve ürün ihraç ettiğimiz ülkeler bizden bu faydayı isteyecekler. Biz şirket olarak, Sanayi 4.0'ı kendi şirketlerimize entegre ederek 2020 yılında 1 milyar avro tasarruf etmeyi, başka şirketlere entegre etme sayesinde de 1 milyar avro gelir elde etmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde de bulundu.

Haber Ara