Dolar

32,3586

Euro

35,0084

Altın

2.326,77

Bist

9.079,97

FT: Suriye anlaşmasını Türkiye engelledi

Financial Times'ta bir AB yetkilisinin Suriye'deki anlaşmaya Türkiye'nin engel olduğu yönündeki iddiasına yer verildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 07:30:34

FT: Suriye anlaşmasını Türkiye engelledi

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinde David Gardner'ın kaleme aldığı makalede Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir yetkilinin Türkiye'nin Suriye politikasına dair yorumlara, ayrıca Tahir Elçi'nin öldürülmesine ve Can Dündar'ın tutuklanmasına yer verildi.

BBC Türkçe'de yer alan bilgide; David Gardner yazısında, "ABD, Ankara'nın Suriye sınırını kapatma ve Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele konularındaki başarısızlığı nedeniyle bıkkınlık sinyalleri veriyor. Rusya Devlet Başkanı [Vladimir] Putin Erdoğan'ı ve Türkiye'yi 'terörün işbirlikçileri' olmakla suçluyor. Bir üst düzey AB yetkilisi ise geçen ay Viyana'da Suriye'deki geçiş döneminin konuşulduğu diplomatik zirveye 'taş koyduğunu' söylüyor." diye yazdı.

AB yetkilisi Türkiye'yi 'ikili oynamakla' da suçladığı belirtiliyor ve Ankara'yla imzalanan 'göç eylem planı' anlaşması sayesinde Ankara için bu sürecin biteceğini ifade ediyor.

AB yetkilisinin, "Eğer Türkiye ikili oynamaya devam ederse kendisi için kötü olacak" ifadesi de yazıda yer alıyor.

"ANKARA IŞİD'E KARŞI TEREDDÜTLÜ" 

David Gardner'ın 'Ankara Kürtlerle savaşıyor ama IŞİD'e karşı tereddütlü' başlıklı yazısında, "Geçen hafta peş peşe meydana gelen ve büyük ses getiren bir dizi olay Türkiye'nin ne kadar istikrarsız bir müttefik olduğunu ortaya koydu" deniyor.

Bahsedilen olaylar şöyle sıralanmış:

Suriye sınırında Rus jetinin düşürülmesi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması

Tahir Elçi'nin öldürülmesi

Gardner, "Kısa zaman öncesine kadar ülkede serbestçe dolaşan IŞİD üyelerinin gözaltına alınmasının dışında Türkiye örgüte karşı doğrudan hiçbir hamle yapmadı. Ancak buna karşılık Rus jetinin Türkiye hava sahasını ihlali egemenlik haklarının kabul edilemez biçimde çiğnenmesi olarak algılandı" diyor.

Gardner, MİT tırarı haberleri nedeniyle Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasını ise "Erdoğan'ın mesajı ileteni vurma eğiliminin son örneği" olarak niteliyor.

Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçlerinin ilerleyişini IŞİD'den daha büyük bir tehdit olarak algılamaya devam ettiği yorumunu yapan Gardner, AB konusuna gelince, Erdoğan varılan anlaşmayı çıkar ilişkilerine dayalı bir uzlaşma olarak görüyor" diyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara