Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Filistinlilerden Mahmud Abbas'a Peres tepkisi

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres için taziye mesajı yayınlaması ve işgal altındaki Kudüs'te düzenlenecek cenaze törenine katılma kararı alması Filistin'de tartışmalara yol açtı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-30 10:50:17

Filistinlilerden Mahmud Abbas'a Peres tepkisi

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yayınladığı taziye mesajında, eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in ölümünden dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etti. Abbas mesajında, Peres'in, 1994'te Filistin ile İsrail arasında imzalanan Oslo Barış Antlaşması'ndan hayatının son anlarına kadar Ortadoğu'da "barışı tesis etmek için çabaladığını" vurguladı.

Abbas'ın Peres için yarın Batı Kudüs'te düzenlenecek cenaze törenine katılma kararı alması ve taziye mesajı yayınlaması, Filistin halkı ve Filistinli direniş grupları tarafından tepkiyle karşılandı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, yaptığı açıklamada, "Abbas'ın Peres'in cenaze törenine katılması şehitlerimizin ve Filistin halkının yaşadığı acıların hafife alınması anlamına geliyor. Filistin halkı, Gana ve başka soykırımlara imza atan Peres'in ölümünden büyük bir memnuniyet duymaktadır" ifadelerini kullandı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Kayid Gul ise Abbas'ın, Peres'in cenazesine katılmasını "üzüntü verici" olarak nitelendirdi. Gul, Peres'in, İsrail'in silahlanmasının ve nükleer projesinin babası ve Filistin halkının kanı eline bulaşmış biri olduğunu kaydetti.

Ayrıca Abbas'ın, cenaze törenine katılması Filistin halkı tarafından sosyal medyada büyük tepki topladı. İki hafta önce geçirdiği felç sonrası hastaneye kaldırılan Peres, dün sabah hayatını kaybetmişti.

Haber Ara