Dolar

32,5244

Euro

34,9814

Altın

2.431,49

Bist

9.806,23

Filistin'de tansiyon düşmüyor

Yahudi yerleşimcilerce Filistinli bir bebeğin yakılarak öldürülmesinin ardından bölgede tansiyon düşmüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 17:28:01

Filistin'de tansiyon düşmüyor

Yerleşimcilerin Perşembe gecesi Batı Şeria'nın Nablus şehrinde, Filistinli bir ailenin evini yakarak Ali Devabişe isimli 18 aylık bir bebeğin ölümüne neden olduğu saldırının ardından çıkan olaylarda 2 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açan saldırı, akıllara geçtiğimiz yaz Yahudi yerleşimcilerce kaçırıldıktan sonra canlı canlı yakılan Muhammed Abu Hudayr'ı getirdi. Doğu Kudüs'teki bir caminin önünde sabah namazını beklerken yerleşimcilerce kaçırılan 16 yaşındaki Abu Hudayr, daha sonra ormanlık bir alanda yakılmış olarak bulunmuştu. Yapılan otopside Abu Hudayr'ın canlı olarak yakıldığı tesbit edilmiş, uluslararası toplumdan gelen baskıların ardından yakalanan Yahudi yerleşimciler suçlarını itiraf etmişti. 

Abu Hudayr kaçırılmasının ardından Kudüs'te çıkan olaylar haftalarca sürmüştü. İsrailaskerleriyle çatışan yüzlerce Filistinli genç yaralanmış, yüzlercesi de gece baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. 

Binlerce kişi İsrail askerleriyle çatıştı

Filistinlilerin işlediği iddia edilen saldırılarda, genellikle zanlıları öldüren ve evlerini bomba ile havaya uçuran ya da yıkan İsrail'in, suç işleyen birçok Yahudi yerleşimciyi ise geçmişte "akli dengesinin yerinde olmadığı için cezai ehliyetinin bulunmadığı" gerekçesiyle salıvermesi, siyonist yönetime karşı öfkenin daha da artmasına neden oluyor.

Ali Devabişe isimli bebeğin yakılmasını protesto etmek için cuma gününden beri sokaklara dökülen binlerce Filistinli, Batı Şeria'nın Nablus, Cenin, Ramallah ve El Halil gibi birçok şehrinde İsrail askerleriyle çatıştı.

Haber Ara