Dolar

32,3297

Euro

35,0425

Altın

2.281,75

Bist

8.988,53

Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-31 18:53:51

Filipinler'deki barış süreci
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, güvenlik güçlerine, barış görüşmelerine katılacak Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (MUKC) kurucu lideri Nur Misuari'yi göz altına almamaları yönünde talimat verdi.

Zamboanga kentindeki Batı Mindanao Komutanlığı üssünde konuşan Duterte, Misuari'nin gözaltına alınmaması talimatı vererek, "Polis ve ordu birliklerine emrim, Nur Misuari, şu anda Jolo veya Sulu'da bulunduğu yerden çıktığı taktirde, kendisine refakat ederek bulunduğum yere getirmenizdir." diye konuştu.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana ile toplantısında Misuari'ye bir an önce görüşmek istediği çağrısında bulunduğunu hatırlatan Duterte, Misuari'nin, hakkındaki tutuklama kararından endişe duyduğunu belirterek, "Ben kendisine beni aramasını veya benim bizzat gidip kendisini görebileceğimi söyledim." dedi.

Duterte, Zamboanga'ya hareketi öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada da Misuari'nin tutuklanmasının Mindanao'daki Moro gruplaryla ilerleyen barış görüşmesi çabalarına darbe vuracağını söyledi.

Polis ve ordunun başkomutanı olduğunun altını çizen Duterte, Misuari'nin Moro militanları arasında sahip olduğu nüfuz dolayısıyla, barış çabalarına herhangi bir zarar gelmemesi için tutuklama kararını uygulamayacağını ifade etti.

Duterte, ülkenin güneyindeki Sulu eyaletindeki bir karargahı ziyareti sırasında, Misuari'yi Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yürütülen barış görüşmelerine katılmaya davet etmişti.

Filipinler hükümeti, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve MUKC arasında 2013 yılı Eylül ayında yapılması planlanan toplantı, Misuari'nin talebi üzerine ertelenmişti. O dönemde örgütün silahlı kanadı, ülkenin güneyinde Hristiyan çoğunluğun yaşadığı Zamboanga kentini kuşatma altına almıştı.

MUKC'nin bu eylemi, örgütten ayrılan MİKC ile Filipinler hükümeti arasında imzalanması beklenen barış anlaşmasını protesto amacı taşıyordu.

MİKC, yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda "Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi" adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresi'ne sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

İsyan çıkarmak, uluslararası hukuku ihlal etmek, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Nur Misuari, 27 Mart'ta MİCK ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın, 1996 tarihli barış anlaşmasına ihanet olduğunu, MUKC'nin kandırıldığını ve bölgedeki Müslümanlara daha az otonomi verildiğini savunmuştu.

Haber Ara