Dolar

32,4213

Euro

34,7883

Altın

2.496,73

Bist

9.693,46

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 11:50:34

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkede uyuşturucuyla mücadelede bin 800'e yakın kişinin öldürülmesinin soykırım anlamına gelmediğini söyledi.

Duterte, Filipinler'in ulusal kahramanları günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadelenin Suriye'de Beşşar Esed'in katliamlarından ve DAEŞ teröründen farklı olduğunu belirtti.

Uyuşturucu kaçakçısı olduğu şüphesiyle öldürülenlerin sayısının bin 800'e ulaşmasının soykırım olmadığını savunan Duterte, "Soykırım? Kimi öldürmüşüm? Kimseyi öldürmedim. Esed'in yaptığı gibi varil bombaları atmadım." ifadesini kullandı.

Soykırım suçlamaları karşısında polis ve askeri koruyacağını belirten Duterte, suçlularla iş birliği yapan devlet görevlilerini de uyardı.

Devlet Başkanı Duterte, "Kanun ve düzenin peşinde, benim talimatlarıma göre hareket edenler cezai sorumluluktan korkmak zorunda değilsiniz. Ben sizin yerinize cezaevine girerim. Tüm sorumluluğu alıyorum. Siz sadece işinizi yasalara uygun yapın." dedi.

Uyuşturucu kaçakçılarına savaş açtığını kaydeden Duterte, uyuşturucu çetelerini koruyan polis memurlarını ihbar edenlere iki milyon Filipinler Pesosu (yaklaşık 130 bin lira) ödül vadetti.

Göreve geldiğinde başlattığı mücadelede 600 bin uyuşturucu kullanıcısının ve satıcısının teslim olduğunu vurgulayan Duterte, "Ancak yolsuzluğa bulaşmış polisler, yargıçlar ve savcıların hak ettikleri cezayı alacakları gün gelecek." diye konuştu.

Filipinler Emniyet Genel Müdürü Ronald dela Rosa, Senato'da düzenlenen oturumda, Filipinler'de uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle bin 779 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, devlet başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti.

Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini dile getiren Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

Uluslararası insan hakları örgütler, Filipinler'in uyuşturucuyla mücadelesinde yüksek ölüm oranlarından endişe duyduklarını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, ölümlerin durdurulması için önlem alınması, aksi takdirde hükümetin ve kolluk kuvvetlerinin sorumlu tutulacağı uyarısında bulunmuştu.

Haber Ara