Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Filipinler, Çin ve Rusya ile müttefiklik istiyor

Filipinler, Çin ve Rusya ile müttefiklik istiyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-27 11:44:26

Filipinler, Çin ve Rusya ile müttefiklik istiyor
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin ve Rusya ile müttefiklik kurmaya açık olduğunu bildirdi.

Duterte, düzenlediği basın toplantısında, Çin ve Rusya ile ticari ortaklıklar oluşturmayı arzuladığını belirterek, bunun, Filipinler'in uzun süredir müttefiki olan ABD ile ilişkilerini etkilemeyeceğini ifade etti.

Gelecek ay Çin ve Japonya'yı ziyaret etmesi planlanan Duterte, bu iki ülkenin ardından Rusya'ya da gitmeyi düşündüğünü dile getirdi.

Duterte ayrıca Rusya ve Çin'in, Mindanao'da direnişçi örgütlere karşı yürütülen operasyonlarda kullanılmak üzere Filipinler ordusuna silah ve cephanelik sağlamayı kabul ettiğini kaydetti.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 9 Mayıs'taki seçimleri kazanmasının ardından "Manila'nın Washington yönetimine bel bağlamayacağını, bağımsız bir dış politika yürüteceğini" açıklamış, hatta Mindanao'daki ABD özel kuvvetlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Duterte, ay başında da Filipinler'in, bundan böyle diğer ülkelerle ortak deniz devriyelerine katılmamasını arzu ettiğini söylemişti.

Laos'ta gerçekleşen G20 Zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeye hazırlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine, ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştirerek, kimsenin kendisinden uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş, Duterte iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti.

Ancak iki lider, zirvede gala yemeği öncesi el sıkışmış ve kısa bir görüşme yapmıştı. Obama, G20 sonrası yaptığı basın toplantısında da bir soru üzerine, Duterte ile kısa bir görüşme yaptığını ve el sıkıştığını söylemişti. Duterte'nin kendisi hakkında söylediği sözleri kişisel olarak algılamadığını belirten Obama, bunun onun konuşma tarzı olduğunu düşündüğünü ifade etmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara