Dolar

32,3781

Euro

35,0346

Altın

2.326,48

Bist

9.142,40

Filipinler ABD ile ortaklığı sonlandırıyor mu?

Filipinler başkanı Duterte, ABD ile en kısa sürede askeri ilişkileri de sonlandıracağını açıkladı. Dışişleri'nden ise konu ile ilgili açıklama geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 14:19:40

Filipinler ABD ile ortaklığı sonlandırıyor mu?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Filipinli toplum toplantısında konuşan Duterte, "Bu en son yapılacak tatbikat, Filipinler ve ABD'nin birlikte yaptığı en son askeri uygulamadır" dedi. Duterte bu yaklaşımıyla 1951'den bu yana süregelen bir askeri birlikteliği de sonlandırmış olacak.

71 yaşındaki Filipinler başkanı Duterte geçtiğimiz Haziran ayında koltuğa oturmuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, ülkesinin ABD ile yapılan tüm askeri anlaşmalara bağlı kalacağını söyledi. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye Vietnam ziyaretinde eşlik eden Yasay, Duterte'nin gelecek hafta ABD ile yapılacak tatbikatın "son" olacağı yönündeki açıklamasının, iki ülke arasındaki askeri anlaşmalara zarar vermeyeceğini belirtti. Duterte'nin Filipinler ve ABD arasındaki tüm askeri anlaşmalara bağlı kalacağını vurgulayan Dışişleri Bakanı Yasay, "ABD ile askeri anlaşmalarımız gereği ortak tatbikatlar yapılması gerekiyorsa buna saygı duymalıyız" diye konuştu.

DUTERTE'DEN OBAMA VE AB'YE KÜFÜR

Obama'ya "Esed salağı gibi çocuk mu öldürdüm. Bomba mı attım?" diyen Duterte, ABD Başkanı Barack Obama için "O. çocuğu" ifadesini kullanmıştı. Obama da "Açıktır ki kendileri (Duterte) çok renkli bir kişiliğe sahip. Çalışma arkadaşlarıma, Fililipinler'deki mevkidaşlarıyla görüşerek, yapıcı ve verimli bir görüşme için doğru zaman olup olmadığını tespit etmelerini istedim" dedi. Ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama'nın Duterte ile planlanan 6 Eylül Salı günkü görüşmesi iptal edildi.

Bu olaydan sorna da AB'de Filipinler hükümetine yönelik, "yargısız infazlara ve cinayetlere bir son vermesi" çağrısında bulunulmuştu. Duterte'yi hedef alan kararda, "Devlet Başkanı Duterte, uyuşturucu tacirlerini ve adalete karşı koyanları öldüren vatandaşların ve güvenlik güçlerinin peşine düşmeyeceğini alenen belirtmiştir" ifadesi kullanılmıştı.

Duterte, "Bunu günahlarının kefareti olarak yapıyorlar. S.ktirin gidin" ifadesini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara