Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

'FETÖ'nün hedeflerinden biri de muhtarları ortadan kaldırmaktı

'FETÖ'nün hedeflerinden biri de muhtarları ortadan kaldırmaktı'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-28 11:14:23

'FETÖ'nün hedeflerinden biri de muhtarları ortadan kaldırmaktı
İZZET TAŞKIRAN - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Muhtarlar Eğitim Derneği Başkanı Galip Karayiğit, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mahallelerde hakim olabilmek amacıyla muhtarlık müessesesini yıpratmak için çalıştığını belirterek, "Kimseyi itham etmek istemiyorum ama nüfus müdürlüklerinde çalışan bazı memurlar, FETÖ'ye mensup olduğundan dolayı bilgileri alarak, bu yapıya sızdırdı." dedi.

Karayiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine muhtarların en önde karşı çıktığını, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş'ın da darbecilerle mücadele ederken hayatını kaybettiğini anımsattı.

Galip Karayiğit, darbe girişimi yaşandığı gece aracıyla Çobançeşme'den geçtiği sırada bir tank gördüğünü, ailesini eve bıraktıktan sonra harekete geçtiğini söyledi. Darbe girişimi olduğunu haberlerden öğrendikten sonra Şirinevler'deki vatandaşlara kısa mesaj yoluyla ulaştığını belirten Karayiğit, "Biz darbe görmedik ama daha önce okuduğum bilgilerden bunların iktidardaki siyasi partilerin ilçe başkanlıklarını, emniyet müdürlüğü ve belediyeleri ele geçireceğini biliyorduk. Ben de herkesi mesaj yoluyla AK Parti Bahçelievler İlçe Başkanlığı'na davet ettim." dedi.

Karayiğit, AK Parti İlçe Başkanlığı binası önündeki bazı vatandaşları İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kocasinan ile 75. Yıl Polis Merkezi'ne yönlendirdiklerini, sabaha kadar darbe girişiminin başarısız olması için çalıştıklarını anlattı.

- "İşin içinde başka bir şey vardı."

FETÖ'nün yaklaşık 10 yıldan bu yana muhtarlık müessesini yıkmak adına bazı girişimlerde bulunduğunu ifade eden Karayiğit, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz bu konuda ilgili mercileri uyardık. O dönem sırf bu yüzden tepki de gördük. Örneğin, ikametgah ve adres kaydı belgelerini öncesinde muhtarlar tutuyordu. Bir kişi yeni bir ev tuttuğunda veya bir yere taşındığında ilk önce muhtarlığa gidiyordu. Muhtar da haliyle o kişiyi tanıyordu. Böylece istihbarat, emniyet ve diğer ilgili kuruluşlar, mahallesindeki bir kişiyi sorduğunda bizden hemen cevap alıyordu. Biz de onlara yardımcı oluyorduk. Fakat '5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'yla adres kaydı işlemleri nüfus müdürlüklerine de verildi. Biz mahallemizdeki insanları tanıyamamaya başladık. Tabii ki 'Adres kaydını nüfus müdürlüğü yapsın' denilebilir. Ancak işin içinde başka bir şey vardı."

Galip Karayiğit, 2 yıl önce Konya'da FETÖ üyesi olduğu tespit edilen bir avukatın ofisindeki bilgisayarlarda vatandaşların bazı özel bilgilerinin ele geçirildiğini, bu bilgilerde adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden sızdırıldığının tespit edildiğini anımsattı.

Bu süreçte muhtarların şikayetlerinin dikkate alınmaya başladığını dile getiren Karayiğit, "Kimseyi itham etmek istemiyorum ama nüfus müdürlüklerinde çalışan bazı memurlar, FETÖ'ye mensup olduğundan dolayı herkesin bilgilerini alarak, bu yapıya sızdırdı. Düşünün ki bir vatandaşın nereye taşındığı, evinde kimin oturduğu veya kimlerle beraber oturduğunu artık bir tuşla öğrenebiliyorlardı. Halbuki adres kayıtlarını muhtarlar tuttuğu dönemde bunlar bu kadar rahat değildiler." değerlendirmesinde bulundu.

Karayiğit, FETÖ'ye bağlı çalışan bazı medya organlarının haberlerinde algı operasyonu yapıldığını ifade ederek, muhtarların devlete yük olduğunun söylendiğine dikkati çekti.

FETÖ'ya bağlı bir gazetede "Muhtarlar milletin cebindeki paraya da göz dikti" şeklinde bazı haberler yapıldığını belirten Karayiğit, "17-25 Aralık darbe girişimi operasyonlarından sonra o dönem Başbakanımız olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda görüşme imkanımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu aktardık ve bu sistemde bir problem olduğunu bildirdik. Cumhurbaşkanı olduğu zaman ilk önce muhtarlarla bazı toplantılar yaptı." diye konuştu.

- "Darbe girişiminde halkın en önünde muhtarlar vardı.

"FETÖ'nün aslında en çok yapmak istediği şey mahallelere hakim olmaktı ama bunu başaramadılar." görüşünü ifade eden Karayiğit, şunları kaydetti:

"Allah göstermesin bunlar mahallelere hakim olsaydı 15 Temmuz gecesi halk nasıl sokağa çıkabilirdi? FETÖ dediğimiz yapılanma ilk önce muhtarları hedef aldı. Muhtarları ele geçiremeyince bu müessesenin kaldırılması için uğraştı. Yani ülkemiz bir bakıma direkten döndü. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından muhtarlar dikkate alındı. Bu nedenle de darbe girişiminde halkın en önünde muhtarlar vardı. Muhtarın hangi siyasi partiye oy verdiği ve görüşü çok önemli değil. Hakkari ya da Edirne'deki muhtar da hiç fark etmiyor. Acıbadem Mahalle Muhtarı Mete Sertbaş arkadaşımız, darbecilere direnirken şehit oldu, bazı muhtarlarımız yaralandı. Darbe girişimi yapıldığı gece hep en önde muhtarlar vardı. Eğer muhtarlar ele geçirilmiş olsaydı dolayısıyla devlet ele geçirilmiş olurdu. Bu nedenle muhtarlığı ortadan kaldırmaya çalıştılar."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara