Dolar

32,5899

Euro

34,8243

Altın

2.507,99

Bist

9.524,59

Felluce' ateş altında, 50 bin sivilin hayatı tehlikede

Irak'ın batısındaki Enbar eyaletine bağlı Felluce'de Irak ordusu ve Şii milislerin operasyonları devam ediyor. BM, Felluce'de sıkışıp kalan 50 bine yakın sivilin hayatı tehlikede olduğunu duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 11:54:43

Felluce' ateş altında, 50 bin sivilin hayatı tehlikede

Irak güçleri, operasyonun üçüncü gününde Felluce'de IŞİD hedeflerini bombalama devam ediyor.

Şehir sakinleri, saldırıların ilk güne oranla azaldığını söylese de şehrin 30 mil uzağında çatışmaların devam ettiğini açıkladı.

Yerel kaynakların verdiği habere göre, "Hiç kimsenin hayatı güvende değil, keskin nişancılar şehrin her tarafında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, en az 50 bin sivilin hayatı tehlikede olduğu belirtildi. Felluce'deki aşiret liderlerinden Mecid el-Cerisi, önceki gece başlatılan operasyonlar kapsamında kente atılan 30 havan mermisi ile roket nedeniyle 5'i çocuk 2'si kadın 9 sivilin öldüğü, 23 sivilin de yaralandığını söyledi. Birleşmiş Milletler ise, sivillerin kentten ayrılabilmesi için güvenli koridor oluşturulması çağrısında bulundu.

Irak'ta yerel kaynaklar ise çatışmaların ilk güne oranla azaldığını söylese de, bombardımanların devam ettiğini bildirdi. Sivillerin, Irak'ın Batı bölgelerine doğru kaçtığı bildiriliyor.

HEDEFTE SİVİLLER VAR

Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Berakat, "Haşdi Şabi güçleri, Felluce'ye hedef gözetmeksizin roket saldırıları düzenledi. Bu saldırılar, sivillerin ölmesine, kentte maddi kayıp ve yıkımlar oluşmasına neden oldu." dedi.

Berakat, Başbakan Haydar el-İbadi'den, Haşdi Şabi unsurlarını, görev tamamlanana kadar Felluce'nin kurtarılması operasyonundan çekmesini istedi.

Felluce'yi IŞİD'ten kurtarma operasyonunun başladığı günden bu yana hükümet ve Haşdi Şabi güçlerinin Felluce'de düzenlediği saldırılarda toplam 19 sivil öldü, onlarcası da yaralandı.

BM Genel Sekreteri Sözcü Ferhan Hak, daha önce de yaptığı açıklamada, Felluce'deki siviller için endişeli olduklarını belirtmişti.

Ocak 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolü altında bulunan Felluce'de operasyon önceki gün başlatılmıştı.
Operasyona 20 bin federal polisle 15 bin Şii milis katılıyor.

felluce

Felluce'de saldırılara maruz kalan bir camii.

İLGİLİ HABER

irak7

Haber Ara