Dolar

32,4456

Euro

34,4528

Altın

2.489,53

Bist

9.679,80

'Fatiha okumaktan aciz bir nesil'

Murat Bardakçı dünyada inançsızlığın arttığını belirten yazısında Türkiye'nin de risk altında olduğunu belirtti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-27 14:42:56

'Fatiha okumaktan aciz bir nesil'

Yapılan son araştırmalar sonucu Müslüman ve Hristiyan nüfusun 2050 yılında eşitleneceğinin yazan Habertürk köşe yazarı Murat Bardakçı bir tehdide dikkat çekti.

Hristiyan nüfusun oranının düştüğüne dikkat çeken bardakçı bunun yerini Müslümanlık değil, “inançsızlığın” aldığını belirtti.

Bu konuda başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde tartışmalar yaşandığını ifade eden Bardakçı, "Türkiye'de bugün yakınlarının cenazelerinde artık Fatiha okumaktan bile âciz bir neslin mevcut olduğunu düşünecek olursak hem dinî, hem de ailevî geleceğimiz konusunda İngiltere ile benzer endişeleri paylaşmamız gerekecektir..." diye yazdı.

- Hristiyanlığın geleceği ve Türkiye

AMERİKA'nın eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright'ın Washington'da kurduğu ve şimdi dünyanın önde gelen bağımsız araştırma kuruluşlarından biri kabul edilen PEW, geçenlerde dinlerin geleceği konusunda çarpıcı sonuçlarla dolu bir araştırma yayınladı.
Araştırmanın temel neticesi şu: Hristiyanlık önümüzdeki on beş sene içerisinde dünyanın en yaygın dini olma özelliğini kaybetmeye başlayacak, Hristiyan ve Müslüman nüfus arasında şu anda mevcut olan fark 2050'ye gelindiğinde çok azalacak ve İslamiyet sonraki senelerde dünyanın en yaygın ikinci dini olacak.

Üçüncü büyük dinin yahut inancın ne olacağını merak mı ettiniz?

Dinsizlik ve inançsızlık!

MÜSLÜMANLAR ARTIYOR AMA...

PEW'in yayınladığı ve dinlerin 2050'deki vaziyetini gösteren araştırmanın ana noktaları, şöyle:

■ Müslüman ve Hristiyan nüfus eşit gibi olacak, aralarında Hristiyanlar'ın lehine sadece 200 milyonluk bir fark kalacak.

■ Oranın değişmesine, özellikle de şu anda dünyanın en fazla Hristiyan nüfusuna sahip olan Birleşik Amerika'nın Hristiyan olma özelliğini kaybetmesine, dinsizlikteki artış sebep olacak. Aynı sorunu Fransa da yaşayacak.

■ Budistler'in oranında değişme olmayacak ama Hindu ve Yahudi oranında az da olsa artış görülecek.

■ Müslümanlar, Avrupa'da nüfusun yüzde onunu teşkil edecekler.

■ Hindistan'da çoğunluk yine Hindu kalacak ama Müslüman nüfus şu anda dünyanın en kalabalık İslam ülkesi olan Endonezya'yı geride bırakacak, yani Hindistan en fazla sayıda Müslüman'ın yaşadığı memleket olacak.

■ Birleşik Amerika'nın Hristiyan nüfusunun şu anda dörtte üç olan oranı üçte ikiye inecek; Yahudilik azalacak ve Amerika'nın şu andaki ikinci dini olma konumunu kaybedecek ve Müslüman oranı Yahudi oranının önüne geçecek.

■ Hristiyanlık, en büyük artışı Afrika'da, özellikle de Büyük Sahra'nın güneyinde gösterecek ve dünya Hristiyan nüfusunun yüzde kırkı bu bölgede yaşayacak.
PEW'in yayınladığı sonuçlar, şu anda çoğunluğu Hristiyan olan bazı ülkelerdeki oranın 2050'de ne olacağını da gösteriyor: Buna göre bugün Avustralya'daki yüzde 67.3 oranı bundan 35 sene sonra yüzde 47'ye, İngiltere'nin 64.3'lük Hristiyan yüzdesi 45.4'e, Fransa'nın 63 olan yüzdesi de 44.1'e inecek...

DİN VE TOPLUMSAL KIRILMA

PEW'in vardığı sonuçlar, 16. asırda kendi mezhebini kurmuş olan İngiltere ile Katolik dünyasının asırlar boyunca kalelerinden biri kabul edilen Fransa'nın, bundan 35 sene sonra artık “Hristiyan ülke olmayacakları” anlamına geliyor! Bu vaziyet Fransa'nın “laik” yönetiminin umurunda değil ama Hristiyanlığın geleceği hakkında şu anda kilisenin ardından görüş beyan eden tek Avrupa lideri, İngiltere'de yapılan son seçimlerin muzaffer başbakanı David Cameron... Cameron'un geçen ay Paskalya sırasında yaptığı bir konuşmada “İngiltere şu anda hâlâ bir Hristiyan memleket ama bu ne zamana kadar devam edecek, bilmiyorum” demiş olması, duyduğu endişeyi gösteriyor.

İngiltere'de asıl endişeyi hisseden Anglikan Kilisesi ise, hükümetin ekonomik politikaları yüzünden halkın dinden uzaklaştığını iddia ediyor ve Kilise sözcüleri “Din eğitimi için gerekli olan ödenekleri gittikçe azaltırsanız, netice bu olur” diyorlar. Hattâ sadece Kilise değil, Hahambaşı, yani İngiliz Yahudileri'nin dinî otoritesi Sir Jonathan Sacks da “İngiltere'de yaşanan toplumsal kırılmanın ve bozulmanın temel sebebi, halkın dinden uzaklaşması, ailelerin gençlere dinlerini öğretmemeleridir” diyor.

Ama dikkat edelim: Hristiyan nüfusun oranı gerçi düşüyor ama bunun yerini Müslümanlık değil, “inançsızlık” alıyor...

Türkiye'de bugün yakınlarının cenazelerinde artık Fatiha okumaktan bile âciz bir neslin mevcut olduğunu düşünecek olursak hem dinî, hem de ailevî geleceğimiz konusunda İngiltere ile benzer endişeleri paylaşmamız gerekecektir...

Haber Ara