Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Fas'ta koalisyon görüşmeleri başladı

Seçimlerde birinci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Abdulilah Benkiran, koalisyon için diğer siyasi partilerin başkanları ile görüştü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-24 16:52:31

Fas'ta koalisyon görüşmeleri başladı

Fas'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları devam ediyor.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Başkanı Abdulilah Benkiran, koalisyon çalışmaları için yürüttüğü görüşmelerin ilk turunu tamamladı.

Benkiran, son bir haftada koalisyon çalışmaları kapsamında Halk Hareketi Partisi (MP), İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS), İstiklal Partisi (İP), Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP), Anayasal Birlik Partisi (UC) ve Sosyal Demokrat Partisi'nin genel başkanlarıyla ayrı ayrı görüştü.

Eski koalisyon ortaklarından Milli Bağımsızlar Birliği Partisi (RNI) ile görüşmesini parti lideri Selahattin Mizvar'ın istifası nedeniyle ileri bir tarihe erteleyen Benkiran'ın, parti genel başkanının seçileceği 29 Ekim'deki olağanüstü kongreden sonra RNI ile görüşmesi bekleniyor.

Parlamentoda 46 sandalyesi bulunan İstiklal Partisi (İP) ve 12 milletvekiline sahip İlerleme ve Sosyalizm Partisi'nin (PPS) hükümette yer almak istediklerini resmi olarak açıklaması üzerine, PJD'nin 125 olan millletvekili sayısı 183'e ulaştı.

Öte yandan 2 Milletvekili çıkaran Demokratik Sol Federasyon Partisi (FGD) Lideri Nebile Munib, PJD'den gelen görüşme teklifini, muhalefette kalmak adına kabul etmedi.

Benkiran, Fas Kralı 6. Muhammed'den hükümeti kurma görevini aldıktan sonra yaptığı açıklamada, Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) haricinde milletvekili çıkaran bütün partilerle görüşeceğini açıklamıştı.

Fas anayasasına göre, tek başına hükümet kurmak için bir partinin 198 milletvekili sayısına ulaşması gerekiyor.

Haber Ara