Dolar

32,3397

Euro

35,1175

Altın

2.311,98

Bist

9.079,97

Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-26 03:25:38

Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik
Fas Kralı 6. Muhammed, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginlikte hükümetin tutumunu eleştirdi.

Kral 6. Muhammed başkanlığında Kazablanka'da bir araya gelen Bakanlar Kurulu'nda ülkenin kuzey bölgesinde devam eden toplumsal gerginlik ele alındı.

Bakanlar Kurulu'nun ardından Fas Kraliyet Resmi Sözcüsü Abdulhak el-Merini tarafından yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginlikte hükümeti sorumlu tuttuğu, hükümetin üstüne düşeni yapamamasını ve söz verdiği projeleri hayat geçirememesini eleştirdiği belirtildi.

Kuzey bölgesindeki projeler üzerinde çalışan bakanlıkların yıllık izinlerinin durdurulduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2015 yılında Tatavin kentinde bölgenin kalkınması için başta liman proje olmak üzere imzalanan birçok projenin uygulanamaması bölge halkını derin bir endişe ve öfkeye sürükledi. Kral 6. Muhammed, hükümete ve yetkili bakanlara söz verilen projelerin hayat geçirilmesi için tekrar talimat verdi."

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki El Huseyma kentinde bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından El Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, geçen perşembe yaptığı basın toplantısında, mayıs ayından itibaren yeniden başlayan gösterilerde toplam 127 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

Haber Ara