Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

FARC gerillaları, sivil hayata nasıl katılacak?

Kolombiya’da 52 yıldır gerilla savaşı yürüten FARC üyelerinin anlaşma sonrası sivil hayata nasıl katılacağı tartışılmaya devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 15:50:41

FARC gerillaları, sivil hayata nasıl katılacak?

Sputnik'te yer alan haberde 2 Ekim'de referanduma sunulacak barış anlaşması kapsamında, yaklaşık 7 bin FARC üyesinin, örgüt tarafından işletilen ya da finanse edilen işletmelerde istihdam edilmesi planlanıyor.

FARC tarafından çekilen bir belgeselde de, eski gerillaların çiftliklerde peynir yapımı, süt üreticiliği ya da tarım işçiliği alanlarında çalışabileceği kaydediliyor.

Önemli bölümü yüksek öğrenim almamış, yoksul ailelerden gelen ve kırsal bölgelerde yaşayan eski FARC gerillaları için en önemli istihdam alanı, FARC tarafından işletilmesi planlanan küçük çiftlikler ve tarım alanları.

Eski gerillaların bir dönem silahlı mücadele yürüttükleri kırsal alanlara düzenlenecek turlarda rehber olarak çalışmaları, pastacılık yapmaları ya da küçük el sanatlarıyla ilgili işlerde istihdam edilmeleri de planlanıyor.

FARC komutanı Mauricio Jaramillo da, Reuters'a yaptığı açıklamada, eski gerillaların ülkede yaygın olan uyuşturucu kartellerine ve suç çetelerine karışmasını istemediklerini kaydederek “Ekonomiye dahil olmamız gerek. Olumlu bir gelişim yoluyla yanlış yola gidilmesinin önüne geçebiliriz” dedi.

Anlaşma kapsamında FARC üyelerine yeni bir iş girişiminde bulunmaları için yaklaşık 2.700 dolar verilmesi öngörülüyor.

 

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara