Dolar

32,3637

Euro

34,9648

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

FAO'dan Zika ile mucadeleye destek

FAO'dan Zika ile mucadeleye destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 21:07:58

FAO'dan Zika ile mucadeleye destek
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Zika virüsüyle mücadele konusunda uluslararası çabalara destek vereceğini açıkladı.

Hayvan sağlığı ve haşereyle mücadelede BM'nin öncü kuruluşu FAO'nun Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, yaptığı yazılı açıklamada, örgütün, sivrisineklerle bulaşan ve kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan Zika ile mücadelede üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Kısa vadede en azından sivrisinekleri püskürtmek ya da suları temizlemek için böcek ilaçlarının kullanımında belirgin artış görülebileceğini anımsatan da Silva, FAO'nun, virüsten etkilenen ülkelerde, insanların ve çevrenin tehlikeli kimyasalların yanlış kullanımından kaynaklanan potansiyel risklere maruz kalmasını önlemede yardımcı olabileceğini belirtti.

Da Silva, bu noktada, böcek ilacı kullanılmasının gerçekten önemli olduğu durumlarda, insanların güvenliği ile gıda zincirini tehlikeye atmayacak şekilde özenle yapılması gerektiğini vurgulayarak, virüsle mücadelede böcek ilaçları dışında da uygulanacak bir takım yollar bulunduğunu, kurum olarak alınacak tüm önlemlere katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

Virüsün yayılmasını engellemek için sivrisineklerin üreme alanları olan durgun ve pis suların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkati çeken da Silva, hayvanların su içtiği depoların da haftalık temizlenmesi konusunda halkı bilinçlendirmek gerektiğine işaret etti.

Da Silva, FAO'nun hayvan hastalıkları kontrolünde aldığı önlemlerin de Latin Amerika ve Karayip ülkeleri için yararlı olabileceğini kaydetti.

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplamda 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle virüs vakalarını saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu düşünülüyor. 2001-2014 yılları arasında her yıl ortalama 163 bebekte mikrosefali vakasının görüldüğü Brezilya'da Sağlık Bakanlığı, ekim ayında benzer vakalarda ciddi artış olduğunu açıkladı. Bakanlığın son verilerine göre, ekim ayından bu yana ülkede 4 bin 783 mikrosefali vakasına rastlandı.




VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara