Dolar

32,4935

Euro

34,5400

Altın

2.497,04

Bist

9.548,09

Euro Bölgesi öneriyi reddetti

Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'ın son çare olarak sunduğu mali programın uzatılması ve borçlarının kırpılması önerisini reddettiği açıklandı...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 01:44:03

Euro Bölgesi öneriyi reddetti

Ajansların haberine göre; Telekonferans toplantısında Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren teklifini görüşen Euro Bölgesi maliye bakanları teklifi kabul etmedi.

AB kaynakları, Yunanistan'ın vadesi gece yarısı dolan mali programın uzatılması ve borçlarının kırpılması önerisinin kabul görmediğini ve kurtarma fonu başvurusunda normal prosedürün takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugün tekrar telekonferans toplantısı yaparak Yunanistan'la ilgili yol haritasını tartışacakları bildirildi.

Bu arada Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan'a mevcut mali yardım programının vadesinin bu gece dolduğu için kalan 1,8 milyar euroluk kredi diliminin ve bankalara sermaye ilavesi için ayrılan 10,9 milyar euronun iptal edileceği belirtildi.

Merkel: Referanduma kadar yeni anlaşma konuşmayız

Yunanistan'a en çok borç veren ülke konumundaki Almanya'da Başbakan Angela Merkel, Atina hükûmetiyle 5 Temmuz'daki referanduma kadar yeni bir anlaşmayı görüşmeyeceklerini açıkladı. 

Merkel, "Referandum yapılmadan önce, yeni herhangi bir şeyi konuşmayacağız" dedi ve bunun gün içinde Yunanistan hükûmetinden gelen yeni teklifleri de kapsadığını söyledi. Merkel, kurtarma paketi için anlaşmaya varılamaması konusunda da Tsipras hükûmetini suçladı.

IMF'den erteleme istedi

Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis “IMF'ye yapmamız gereken ödemeyi kasım ayına dek ertelemeleri için talepte bulunduk” dedi.

IMF'nin ödeme erteleme gibi bir yetkisi mevcut ancak sık kullanılan bir seçenek değil.

Uluslararası Para Fonu'na vadesi saatler içinde dolacak 1,6 milyar avroluk borç taksitini ödemeyeceğini açıklayan Yunanistan bu durumda temerrüte düşecek ve teknik olarak iflas etmiş olacak.

Haber Ara