Dolar

32,5256

Euro

34,8102

Altın

2.433,21

Bist

9.735,89

Etiyopya ile Eritre arasında gerginlik

Etiyopya ile Eritre arasında gerginlik

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 23:56:45

Etiyopya ile Eritre arasında gerginlik
Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome, uluslararası çabaların başarısız olması durumunda "terör örgütlerini destekleyerek ülkesinin istikrarına zarar vermekle" suçladığı Eritre hükümeti aleyhinde adımlar atacağı uyarısında bulundu.

Parlamentonun ilk oturumunun açılışında Etiyopya halkına hitap eden Teshome, ülkesinin gelecek 5 yılda terörle mücadele, baraj inşası, enerji, üretim, fakirlik ve yolsuzlukla mücadele gibi kalkınma alanlarındaki projelerini anlattı.

Eritre hükümetini, "Etiyopya ve bölgenin istikrarına zarar vermek isteyen terörist grupları eğitmek ve silahlandırmakla" suçlayan Teshome, "Önümüzdeki dönemde terörist grupları destekleyerek Etiyopya ve bölgenin istikrarını sarsmaya çalışan Eritre hükümetine daha fazla baskı yapması için uluslararası toplumu ikna çabaları artırılacak" dedi.

Teshome, bu çabaların başarısız olması durumunda ise Etiyopya'nın Eritre hükümeti aleyhinde adımlar atacağını kaydetti.

5 yıllık kalkınma planlarına da değinen Teshome, "büyük bir ekonomik dönüşüm" olarak tanımladığı bu planlar kapsamında 17 bin megavat enerji üretileceğini belirtti.

Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Dessalines de Eritre hükümetini "terör gruplarını silah, eğitim ve hareket üssü bazında desteklemekten" vazgeçmemesi durumunda "güç kullanmakla" tehdit etmişti.

İki ülke arasında sınır savaşının başladığı 1998'den bu yana Etiyopyalı muhalifler Eritre'yi bir üs olarak kullanıyor. Cezayir'in öncülüğündeki Arap arabuluculuğuyla 2002'de imzalanan barış anlaşmasıyla son bulan savaşın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde soğuk savaş hali yaşanıyor.

Haber Ara