Dolar

32,3615

Euro

34,9951

Altın

2.326,20

Bist

9.102,47

Eski Büyükelçi: İzlenilen dış politika yanlışlarla dolu

Eski Büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye'nin izlediği dış politikanın yanlışlarla dolu olduğunu söyledi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-12 02:45:26

Eski Büyükelçi: İzlenilen dış politika yanlışlarla dolu

Türkiye'nin giderek bozulan ABD ve Rusya ilişkileri ile PYD krizi ve mültecilerin akıbetini eski Diplomat Ünal Çeviköz, RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu bidebunudinle programında değerlendirdi. Türkiye'nin alanda sıkıştığını söyleyen Çeviköz, sorunun çözümü için Rusya ile diplomasinin düzeltilmesini işaret etti.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye sınırında bekleyen yaklaşık 35 bin mültecinin akıbeti belirsizliğini koruyor. BM 'kapıları açın' çağrısında bulunuyor ama Ankara'nın verdiği yanıtların dozu artıyor. 

Peki mültecilerin durumu nasıl çözülecek? İlk olarak Rusya ile anlaşmak gerektiğini söyleyen Eski Büyükelçi Ünal Çeviköz şöyle konuştu:

"Türkiye'nin izlediği dış politika yanlışlarla doluydu. Suriye politikasında açılıma imkan tanımayacak şekilde sıkışmış durumda. Elinde bir enstrümanı kalmadı. Ancak bir takım imkanlar var. İlk olarak Rusya'ya ile diplomasi kurmalı. Yüzbinlerce insan Türkiye'ye tekrar dayanırsa almamak gibi bir durumu olamaz. Onların Suriye içinde kampalarda konuşlandırılmaları, bir şekilde Suriye'de tutulması için Rusya ile anlaşmak lazım. Bu diyalog imkanının doğrudan sağlanması çok zor. Karşılıklı olarak söylemler o kadar sertleşt ki doğal olarak en üst düzeyde konuşma şansı yok. Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeye çalıştığı, Putin'in cevap vermediği anlaşılıyor. Bunu ikinci bir kanalla, sivil toplum kuruluşu üzerinden veya aracı üzerinden tekrar tesis etmek gerek. PYD'nin Moskova'da temsilcilik açması ciddi bir iş." 

'TÜRKİYE ESKİ MÜTTEFİKLERİYLE ARASINI ISITIYOR'

Ve başka bir tartışamlı konu PYD. Türkiye, Suriye'nin geleceği hakkında söz sahibi olmak istiyor ancak PYD'yi de kırmızı çizgi olarak tanımlıyor. ABD'den beklenti ise Rusya'ya karşı desteklenmek. Ancak bölgede IŞİD gibi unsurların Amerika ve Rusya'yı aynı poziyona getirdiği düşüncesi de konuşulanlar arasında. 

Davutoğlu'nun Hollanda'da yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Çeviköz, Türkiye'nin NATO gibi arayışlara girdiğini ama ABD ile NATO'nun Rusya ile savaşmayacağını söyledi.

Çeviköz, "Türkiye kendini o kadar çıkmaza soktu ki farklı arayışlar içinde. Arayı soğuttuğu müttefik ilişkileri tekrar ısıtmaya çalışıyor. Fakat NATO'nun ya da ABD'nin Rusya ile karşı karşıya geleceğini sanmıyorum. Bugün Suriye'de bir denge oluşuyor. Kürtler, Suriye halkının bir unsuru. Suriye'nin geleceği şekillenirken de bizim istemediğimiz gelişmeler şekillenecek" diye konuştu.

'SÖYLENENLER DİPLOMASİ DİLİNE UYGUN DEĞİL'

Ancak Amerika Erdoğan'ın tüm çağrılarına rağmen PYD'ye olan net tavrında geri adım atmadı. Bu durum ilişkileri nereye taşır sorusu da merak konusu. Açıklamaların tonu giderek sertleşmekte. Eski büyükleçi ABD ile ilişkilerin 1 Mart tezkeresinden itibaren değişmeye başladığını hatırlattı. 

"PYD için karşılıklı söylenenler diplomasi dilline uygun değil" diyen Çeviköz, Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Çeviköz, "Yeniden diplomasiye başvurulduğunda karşılıklı gönül almalar sağlanır. Türkiye, Kürt meselesini barışçı yolla çözmediği müddetçe sınırları dışında yaşayan Kürtlerle de hiçbir zaman sorunlar olumlu yönde gelişmeyecektir" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara