Dolar

32,5581

Euro

34,9972

Altın

2.427,94

Bist

9.722,09

'Esed yanlıları Lazkiye'ye kabul edilmedi'

Esed rejimi, kaybettiği İdlib'in batı kırsalından Lazkiye'ye kaçan askerlerin ve ailelerin kente girişine izin vermedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 14:25:19

'Esed yanlıları Lazkiye'ye kabul edilmedi'

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

Syrian Observer internet sitesinin haberine göre; Esed rejimi, Cid, Kerim, Curin ve Gab Ovası'nda bulunan Şatha köyünden kaçan askerlerin ve sivillerin Lazkiye'ye girişine izin vermedi.

İnternet sitesinin haberine göre Esed rejimi, Lazkiye'ye çekilen askerlerin ve ailelerin içerisinde İdlib ve İdlib'in batı kırsalını ele geçiren muhaliflere mensup kişilerin olabileceğinden şüphe duyuyor.

El Cezire'ye göre yüzlerce araçtan oluşan ve beş kilometrelik bir uzunluğa erişen konvoyun dağlık bölge ile sahil arasındaki kontrol noktasından geçişine izin verilmedi. Araçlar, Gab Ovası'ndan kaçan Esed yanlılarını taşımasına rağmen halen dağlık bölgede bekletiliyor.

Bölgedeki aktivistlere göre ise Esed rejimi geçişe izin vererek Lazkiye bölgesinde bir hareketlenme yaşanması riskini göze almak istemiyor.

Lazkiye kent merkezinde, Halep, İdlib, Rakka ve Haseke başta olmak üzere muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden kaçan on binlerce rejim yanlısı yaşıyor. Kent nüfusunun savaş öncesine göre neredeyse ikiye katlandığı belirtilirken Esed rejiminin dayandığı Nusayri azınlığın en yoğun olarak yaşadığı bölge de Lazkiye. Gab Ovası'ndan Lazkiye'ye akın eden Esed yanlılarının ise pek çoğu Baas rejiminin Sünni kökenli destekçileri olduğu tahmin ediliyor.

Hafta başında muhalifler tarafından düzenlenen operasyon sonucu İdlib'in batı kırsalında kalan Tel Hamakah, Zeyzun, Fureyka, Tel Vasıt ve daha pek çok rejim merkezi ele geçirildikten sonra bölgede bulunan Esed güçleri Lazkiye kırsalına doğru çekilmişti.

Haber Ara