Dolar

32,5445

Euro

34,8239

Altın

2.426,51

Bist

9.721,29

Esed rejiminden ateşkes açıklaması: 2 gün daha uzatıldı

Rejimden yapılan açıklamada Şam ve çevresinde çatışmaların askıya alındığı ve ateşkesin 48 saat daha uzatıldığını açıklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 14:47:03

Esed rejiminden ateşkes açıklaması: 2 gün daha uzatıldı

Rejim Cuma günü yaptığı açıklamada Şam ve Doğu Guta bölgesinde (Avrupa basınına göre) "sukunet rejimi" (Rus basınına göre) "sessizlik rejimi" adını verdiği bir çatışmasızlık sürecinden söz etmişti. Yine rejim arafından Pazar günü 24 saat uzatıldığı açıklanan ateşkes bu sabah itibari ile 48 saat daha uzatıldı.

KERRY CENEVRE'DE

Kerry, uluslararası toplum tarafından "hassas ateşkes" şeklinde tanımlanan ateşkes süreci ile ilgili görüşmeler yapmak üzere Cumartesi günü İsviçre'nin Cenevre kentine gitmişti.

Cenevre'de ilk olarak Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile görüşen Kerry, "Önümüzdeki saatler çok kritik. Rusya ile işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Kerry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed El-Cübeyir ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yla bir araya gelecek.

MİSTURA ABD ve RUSYA'YA ÇAĞRI YAPMIŞTI

Staffan de Mistura, "önceliğin Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların son bulması olduğunu" söylemiş; ABD ve Rusya'dan, "ilan edilmesine büyük katkı sağladıkları ateşkesin sürmesi için" devreye girmelerini istemişti.

KERRY DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cenevre'deki temasları öncesi dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Suriye'de son günlerde yaşanan gelişmeler ve özellikle Halep'te sivillere yönelik saldırılar ele alındı.

NE OLMUŞTU?

27 Şubat'ta ilan edilen ateşkesten kısa bir süre sonra 28 Şubat gecesi Halep'e saldırı düzenlenmiş, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden doktorların da çalıştığı el Kuds hastanesi ile çevresindeki binaların vurulmuştu. 5 gün önce ise Al Jazeera, Fransız Haber Ajansı AFP, Cihan Haber Ajansı ve Anadolu Ajansı'nın geçtiği bilgilere göre Rus jetleri ve Rejim güçleri Bustan el-Kasr ile Sukkeri mahalleleri ve Kellase semtine hava saldırısı düzenledi.

Rusya ve Esed Rejimi ise ateşkesin var olduğunu fakat hava saldırısı düzenledikleri bu yerlerde Halep'teki saldırılarda 27 Şubat'ta ilan edilen ateşkese dahil edilmeyen, Nusra Cephesi'ni hedef aldıklarını savundu.

Washington, Esed rejimini Halep ve çevresinde "orantısız" hava saldırıları düzenlemekle suçlamış; ABD ise Rusya'dan, bu saldırıları durdurması için Şam'a baskı yapması çağrısında bulunmuştu. Rusya'dan konu ile iligli açıklama yapılmış "Halep'teki saldırılar terörle mücadelenin bir parçası" denmişti...

BM Özel Temsilcisi olan ve Cenevre'de Suriye görüşmelerini yöneten Staffan de Mistura; Şam rejimi ve muhalifler arasında Cenevre'de yeni barış görüşmelerinin 10 Mart Salı günü başlama ihtimalinin olduğunu söylemişti...

Böglede ateşkesten bu yana 200'ün üzerinde sivil öldürüldü.

Haber Ara