Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Esed'in son umudu: Sahil Devleti

Suriye’de 200 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Beşar Esed’ın artık köşeye sıkıştığı ve tüm ülkede varlık iddia edemeyeceği algısı belirginleşiyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 17:41:37

Esed'in son umudu: Sahil Devleti
Doğuda IŞİD , kuzeybatıda Suriyeli muhalifler ve kuzeyde PYD olmak üzere; dört yılda oluşan blokların son dönemde sağlamlaşması ülkenin de facto bölünmeye gittiğini gösteriyor.
 
Suriye'deki aktivistlere dayanarak dünyaya bilgi aktaran Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin direktörü Rami Abdulrahman, Reuters'a yaptığı açıklamada “Suriye ilan edilmemiş bir bölünme evresinde. Rejim birçok cepheye yaptığı takviyeleri minimum düzeye indirerek stratejik önemi olan alanlara odaklanıyor” diyor.
 
KIYIYA YIĞINAK
 
Rejimin kıyıya çekilmesine dair son dönemde yaşanan en önemli askeri gelişme, ‘Kıyı Kalkanı Tümeni'nin oluşturulması. Yeni birliğin amacı, Nusayrilerin yaşadığı kıyı şeridi köylerini korumak. Abdulrahman'a göre, şu an birliğe gönüllüler kaydediliyor; İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah güçleri eğitim veriyor. Suriye'yi takip eden bir diplomatın verdiği bilgiye göre ise, mayıs ayının ortasından bu yana İran'ın organize ettiği binlerce yabancı ek kuvvet Suriye'ye ulaştı. Ancak bu ek kuvvetler Şam ve kıyı şeridi etrafına yerleştirildi.

Haber Ara