Dolar

32,5101

Euro

34,7597

Altın

2.502,42

Bist

9.693,46

'Esed'in ömrünü uzattılar'

Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Semin, 'Muhalif grupların birbiriyle çatışması, Esed'in ömrünü uzattı.' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 15:51:02

'Esed'in ömrünü uzattılar'

AA'nın haberine göre, Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, "Muhalefetin özellikle Suriye içinde silahlı mücadele yapan grupların birleşmeden başka bir yolları kalmadı. Birbirleriyle çatışarak bugüne kadar Esed'in ömrünü uzattılar" dedi.

Semin, Suriye içinde bölgesel anlamda birleşmelerin yaşandığını, Halep'te 12 muhalif grubun Beşşar Esed rejimine karşı bir araya geldiğini bildirdi.

Bu birleşmenin daha sonra Halep'in şeriatla yönetilmesi şartıyla yapıldığını ifade eden Semin, birleşmelerin Esed'le mücadelede belirli bölgelerde başarı elde edebileceğini vurguladı.

Semin, radikal grupların birleştiği düşüncesinden dolayı ulusal topluma koz verilebileceğine işaret ederek, burada ılımlı yapısından dolayı Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) öneme sahip olduğunu belirtti.

"Esed'in ömrünü uzattılar"

ÖSO'nun içindeki bazı birliklerin radikal gruplarla birlikte hareket etmesinin uluslararası toplum nezdinde imajını zedeleyebileceğine dikkati çeken Semin, "Muhalefetin özellikle Suriye içinde silahlı mücadele yapan grupların birleşmeden başka bir yolları kalmadı. Birbirleriyle çatışarak bugüne kadar Esed'in ömrünü uzattılar. Ulusal toplum da ciddi bir destek vermiyor. Bölgesel anlamda radikal, ılımlı ya da diğer gruplar olarak tanımlama yapmadan belirli bölgelerde birleşmek zorunda kaldılar" dedi.

Semin, Halep kentinin önemin de değinerek, buranın stratejik bir bölge olduğunu dile getirdi.

Semin, şöyle devam etti:

"Bu bölgeyi kurtarmanın tek yolu, güçlü silahlı gruplara sahip olan gruplarla birleşerek rejimi devirmeye ve belirli bölgelerden çıkarmaya çalışmak. Onun için bu birleşmenin kısa vadede Esed rejimine karşı bir başarı elde etmesi söz konusu olabilir. Halep eğer kontrol edilirse, rejimin elinden geri alınırsa bu durumda bütün oradaki yönetim ÖSO'ya bırakılacak diye bir anlaşma olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte inşallah kendi aralarında bir mücadele çıkmaz. Bu çıkarsa elde edilen kazanımlar gidebilir."

 "IŞİD, Esed rejimiyle pek uğraşmıyor"

Oluşan ittifakların birden ortaya çıkmadığını belirten Semin, bölgesel güçlerin de burada büyük bir payının olduğunu aktardı.

Semin, grupların kendi aralarındaki bir ittifakla Suriye'de bazı bölgelerde tek yapı altında mücadeleye başlanacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Esed rejimini devirmek için başka bir yol kalmadı, orada DAİŞ 'den güçlü olan örgüt lazım. DAİŞ, Esed rejimiyle pek uğraşmıyor. ÖSO ve diğer örgütlerin birleşmesi gerekiyor. Hiçbir ayrım yapmadan birleşme bir başarıdır daha sonra eğer çatışmaya dönüşmezse. Çatışma olursa burada elde edilecek kazanımlar geri gider. Bölgesel birleşmeler Esed rejimine karşı mücadelede katkı sağlar. Burada önemli faktörler var. Burada anlaşmazlık olan Suriye muhalefeti altındaki bölünmüşlüğün tek nedeni bölgesel ya da bunlara destek veren güçlerin birleşememesidir."

Haber Ara