Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

Ermenek'teki maden faciası davası

Ermenek'teki maden faciası davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 15:42:35

Ermenek'teki maden faciası davası
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşmasında iş güvenliği uzmanı sanık Engin Yetim, kazadan bir hafta önce ocakta olduğunu belirterek, "Yapmış olduğum tespit ve denetimlerde ocağı ani kapatmaya gerektirecek bir unsurla karşılaşmadım. Bana herhangi bir sıkıntıdan da bahsedilmedi" dedi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğlenden sonraki oturumunda tutuksuz yargılanan sanıkların, bulundukları illerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla söz verilmesine devam edildi.

İş güvenliği uzmanı Engin Yetim, denetim yaptığı süre içinde herhangi bir tehlike arz edecek durumla karşılaşmadığını dile getirdi.

Sondaj makinesinin alımı ve siparişinin verilmesiyle ilgili duyum aldığı için makul süreyi yetkisi dahilinde kullandığını aktaran Yetim, şirket yetkililerinin sondaj makinesi alamayacak durumları olsaydı, kendisinin de söz konusu yetkisini kullanmayacağını bildirdi.

- "Hiç vicdan azabı duymadınız mı?"

Müşteki avukatlarından birisinin, "Hiç vicdan azabı duymadınız mı, sondaj makinesi olmadan çalışılmasına izin vermişsiniz?" sorusuna Yetim, yasanın kendisine verdiği hakları kullanabildiğini, yasalara göre konuştuğunu belirtti.

Çalışılan yerde daha önce muhtemelen su patladığını anlatan Yetim, su patlamasının da iş kazası riski olduğunu söyledi.

- Olaydan bir hafta önce iş güvenli uzmanı ocaktaymış

Eski imalatların varlığını savcılık soruşturmasında öğrendiğini aktaran Yetim, şöyle devam etti:

"Kazadan bir hafta önce ocaktaydım. Yapmış olduğum tespit ve denetimlerde ocağı ani kapatmaya gerektirecek bir unsurla karşılaşmadım. Bana herhangi bir sıkıntıdan da bahsedilmedi. Ocağın bir ucundan girip diğer ucundan çıktım. Her bir noktada ölçüm yaptım. Hatta kazada yaşamını yitiren rahmetli Recep Çiloğlu ile de görüştüm. Ama bir problem görmedim. Ocakta acil alarm sistemi görmedim ama iki ay önce acil eylem planı oluşturulmuş. Bu plan çerçevesinde de herhangi bir iş kazası durumunda işçilerin nasıl davranması gerektiği ayrıntılarıyla belirlenmiş. Yönlendirme tabelalarıyla da kaçış yolları ortaya konulmuş."

- Eski imalata girilmiş olabileceği düşünülmüş

Teknik nezaretçi Öjen Ünlü, daha önce ocağı su bastığında kontrollerini yaptığını, su çekildikten sonra ne gördüyse onu yazdığını kaydetti.

Dört kez su patladığını bilmediğini, kendisinin bir kez karşılaştığını ifade eden Ünlü, "Kimse bana daha önce eski imalata girildiğini söylemedi. Su sızıntısı olduğu söylenince eski imalata girilmiş olabileceğini belirterek, imalat haritalarını birleştirme kararı aldık. Su patlayan yerin tersi istikametinde sondaj yaptık. Burada da eski imalata hiç rastlanmadı" diye konuştu.

- "Ocak altında su damlaları gayet normal bir durum"

Maden mühendisi Nuray Yetiş ise yeraltında birçok yerde su damlacıkları olduğunu, bunda uyarılacak bir durum görmediklerini söyledi.

Su damlalarının yeraltında gayet normal bir durum olduğunu ifade eden Yetiş, baş yukarının göçtüğünü gördüğünü ancak tehlikeli bir durum olduğunda işçilerin dışarıya çıkartıldığını bildirdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara