Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Erdoğan-Niinistö ortak basın toplantısı

Erdoğan-Niinistö ortak basın toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 20:58:12

Erdoğan-Niinistö ortak basın toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki terör saldırısının diğer olaylar gibi titizlikle araştırılacağını belirterek, "Eylemi yapanlarla ilişkiler belirlenecek, suçlular adalete teslim edilecektir. Hükümetimiz bu çalışmaları sürdürüyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı olarak ben de şu anda Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirdim ve bu konuyu ayrıca onlar da farklı bir bakış açısından ele almak suretiyle Anayasamızın 108'inci maddesinin verdiği yetki ve görevi istinaden kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmasının talimatını verdim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, terör örgütü PKK tarafından Ceylanpınar'da evlerinde uyurken şehit edilen polisler, Malazgirt'te eşinin ve çocuğunun yanında şehit edilen binbaşı, Dağlıca'da şehit edilen yarbay ve 15 silah arkadaşı, Iğdır'da şehit edilen 13 polis, evlerinin önünde, çarşıda, pazarda, özel araçlarının içinde eşlerinin, çocuklarının gözleri önünde alçakça şehit edilen uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar ve polisler, DAİŞ tarafından görevi başında şehit edilen astsubay ve polis için de son 3 ayda içinde verilen tüm şehitler ve geçmiştekiler için de Silvan'da ekmek almaya giderken bombayla öldürülen 13 yaşındaki Fırat ve Bismil'de roketle parçalanan 9 yaşında Elif ile diğer tüm masum siviller için de Gaziantep'te terör örgütü PKK'nın bombalı kamyonla yaptığı saldırıda katledilen 10 vatandaş, Suriye Devlet Başkanı Esed'in güdümündeki bir örgüt tarafından Reyhanlı'da katledilen 52 vatandaş, Suruç'ta canlı bomba eyleminde katledilen 33 vatandaş ve son olarak Ankara Garı'nda yine canlı bomba eyleminde hayatını kaybeden 97 vatandaş için de yüreklerinin aynı samimiyetle yandığını vurguladı.

Ankara'daki terör saldırısını kınadığını ifade eden Erdoğan, ölümler arasında ayrım yapmadıkları gibi katiller ya da terör örgütleri arasında da ayrım yapmadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm terör örgütleri bizim nezdimizde aynı derecede cani, aynı derecede ahlaksız, aynı derecede kötüdür. Biliyoruz ki diğer terör olayları gibi, Ankara Garı'ndaki hadise de bizim için bir sınavdır, bir sınamadır. Allah'ın yardımı, güvenlik güçlerimizin çalışmaları ve milletimizin dirayetiyle, bu sınamadan da başarıyla çıkacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı.

-"Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirdim"

Türkiye'de faili meçhuller döneminin uzun yıllar önce kapandığını, diğer olaylar gibi, Ankara'daki terör saldırısının da titizlikle araştırılarak, eylemi yapanlarla ilişkili kişilerin belirleneceğini, suçluların adalete teslim edileceğini vurgulayan Erdoğan, hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü, kendisinin de Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirdiğini söyledi. Erdoğan, "Devlet Denetleme Kurulumuz da bu konuyu ayrıca onlar da farklı bir bakış açısından ele almak suretiyle Anayasamızın 108'nci maddesinin verdiği yetki ve göreve istinaden kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmasının talimatını verdim" diye konuştu.

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili hiçbir ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşündüğünü belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DEAŞ, PKK ve onun türevleri olan PYD-YPG ile DHKP-C dahil tüm ihtimaller sonuna kadar araştırılmalı, sadece maşalar değil, onları kullanan, yönlendiren güçler de mutlaka ortaya çıkartılmalıdır. Ülkemizin parçalanması, milletimizin bölünmesi için bugüne kadar yürütülen sayısız operasyonun hepsini de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi koruyarak sonuçsuz hale getirmeyi başardık. İnşallah, bir süredir yoğunlaşan bu saldırıları da aynı şekilde boşa çıkartacağız.

Buradan tüm milletime seslenmek istiyorum; milletçe metanetimizin, sabrımızın, soğukkanlılığımızın, birliğimizin,
beraberliğimizin, kardeşliğimizin sınandığı bu dönemde, 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimize düşen çok önemli görevler var. Tarih, herkesi, işte bu kritik günlerde takındığı tutuma, söylediği söze, gösterdiği tavra göre kaydedecektir. Diğer tüm hesaplarını bir kenara bırakıp ülkesinin ve milletinin yanında yer alanlar ile kendi çıkarları için farklı yollara sapanlar için, böyle dönemler bir turnusol kağıdı işlevi görür. Milli ve yerli bir duruş gösterenlerle, başka projelerin, başka hesapların, başka güçlerin dümen suyuna girmiş olanların ayırt edildiği günlerden geçiyoruz. Şehit edilen askerlerimizi, polislerimizi, korucularımızı, kamu görevlilerimizi, alçakça katledilen masum vatandaşlarımızı, çocuklarımızı taş kesilmiş kalpleriyle görmezden gelenleri tarih kaydediyor. Ve şehitlerimizin, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın dul kalan eşleri, yetim kalan evlatları, yürekleri yanan anne-babaları için kıllarını dahi kıpırdatmayanları tarih kaydediyor."

- "Kendilerince romantik kasım güzellemeleri yapanları, yaşanan acıları siyasete alet edenleri ibretle izledik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerinin hepsini aynı sıfatla anıp, aynı ilkeli tutumla onların karşılarına dikilmeyenleri ve acılar, ölümler üzerinden kendilerine bir ikbal inşa etmeye çalışanları tarihin kaydettiğine işaret ederek, "Ankara Garı'ndaki patlama sonrasında yaşananlar bunun en son örneğidir. Daha bombanın dumanı dağılmadan, maktullerin bedenleri yerden kaldırılmadan, yaralılara müdahale edilmeden, ortada en küçük bir işaret, delil, bilgi yokken suçlu ilan etme yarışına girenlerin samimiyetsizliklerini üzüntüyle takip ettik" dedi.

Erdoğan, "Hayatlarını kaybedenlerin kanları dahi kurumamışken olay yerine gidip seçim gününü işaret edenleri, kendilerince romantik kasım güzellemeleri yapanları, yaşanan acıları siyasete alet edenleri ibretle izledik. Henüz cenazeler toprağa verilmeden eylem çağrısında bulunanların, hayatı durdurma kampanyası başlatanların iki yüzlülüklerine hep birlikte şahit olduk" ifadelerini kullandı.

Saldırının arkasından televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında, sosyal medyada millete hakaret edenler, milleti birbirine karşı kışkırtan, kalemini silah gibi kullanmaya çalışanlar olduğunu belirten Erdoğan, "Elbette birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma içinde olmamız gereken bir günde, kendilerine uzatılan eli anlamsızca, sorumsuzca havada bırakanları da unutmuyoruz. Bu tutumların, bu tavırların hepsinin de teröre, terör örgütlerine hizmet ettiğinin bilinmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

- "Milletimiz, kendisinin ve çocuklarının geleceğine sahip çıkma konusunda kararlıdır"

Türkiye'nin bu süreçte çok şeye şahit olduğunu, çok şey öğrendiğini, terör başta olmak üzere, yaşanılan sorunları aşabilmenin yolunun da birliğe, beraberliğe, istikrara, huzura, istikbale sahip çıkmaktan geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu süreçte en iyi imtihanı milletimiz verdi. Münferit olaylar haricinde milletimiz, hiçbir tahrike, hiçbir provokasyona izin vermeyerek, tercihinin birlikten, beraberlikten, huzurdan, güvenden, istikrardan yana olduğunu gösterdi. Halkımız, etnik bölücülük, mezhep kışkırtıcılığı, ideolojik ayrıştırma peşinde koşanlara itibar etmediğini, etmeyeceğini, duruşuyla herkese ilan etti. Bunun için milletimizin her bir ferdine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Artık terör olaylarının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın da giderek daha güçlü şekilde, ülkesinin, devletinin, güvenlik güçlerinin yanında yer almaya başladığını görüyoruz. Milletimiz, kendisinin ve çocuklarının geleceğine sahip çıkma konusunda kararlıdır. Siyasi, ekonomik, sosyal çalkantıların bu ülkeye ve millete maliyetini hep birlikte görüyor, yaşıyoruz. Bu dönemi en kısa sürede geride bırakıp, yeniden bir olma, iri olma, diri olma kararlılığını ortaya koyacağımız günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Yaşadığımız bu elim hadise dolayısıyla çeşitli kanallarla üzüntülerini ifade eden, acımızı paylaşan, dayanışma sergileyen tüm dost ülkelere de teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, tarih boyunca yaşadığı diğer sıkıntılı dönemleri gibi bugünü de aşacağını, istiklal ve istikbal mücadelesi doğrultusunda yoluna devam edeceğini belirterek, "Acılarımızın bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracağına, kardeşliğimizi güçlendireceğine, saflarımızı daha da sıklaştıracağına inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı görüşmede, ortak basın toplantısında, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin değerlendirme yapacağı için müsaade aldığını ifade ederek, Niinistö'nün da bunu anlayışla karşıladığını söyledi. Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı Niinistö'ye anlayışından dolayı teşekkür ederek, vatandaşlara bir kez daha başsağlığı diledi.

(Sürecek)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara