Dolar

32,5000

Euro

34,8118

Altın

2.485,94

Bist

9.551,35

Erdoğan-Juncker görüşmesi

Erdoğan-Juncker görüşmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 20:09:23

Erdoğan-Juncker görüşmesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün özellikle gerek fasıllar, gerekse son dönemlerin en önemli konusu olan mülteciler konusunu ele alma fırsatımız olacak" dedi.

Erdoğan, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'le Komisyon'daki görüşmesi öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Juncker'le 2002 Kasım seçimleri sonrasında Lüksemburg'da tanıştığını anımsatan Erdoğan, "O zamanlar Sayın Juncker'in demokrasiye olan inancını çok farklı bir şekilde kendisinden dinlemiş ve medyaya olan bu konudaki açıklamasını da hiç unutamıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Juncker'in o günden bu güne AB sürecinde Türkiye'ye her zaman destek verdiğine işaret ederek, "Bugün özellikle gerek fasıllar, gerekse son dönemlerin en önemli konusu olan mülteciler konusunu ele alma fırsatımız olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs konusunun da görüşüleceğini söyleyen Erdoğan, "Güvenli bölge konusunda ise Türkiye terörle mücadeleyi bölgenin genelinde veren bir ülke olmanın yanında 2,2 milyon Suriyeliyi kabul etmek suretiyle, 300 bin de Iraklıyı kabul etme suretiyle, güvenli bölge olmasının en güzel örneğini vermiştir. Bu mücadeleyi bu kadar kararlı bir şekilde veren Türkiye için güvenli bölge tartışmasını yapmak, gerçekten bizleri ciddi manada üzer. Bunları konuşacağız, değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika ziyaretine Kral Philippe'nin davetiyle geldiğini, gün içerisinde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'la ve Juncker'le görüşmeler yaptığını belirterek, akşam dar kapsamlı bir çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini ve bu konuları değerlendireceklerini söyledi.

Komisyon Başkanı Juncker de, Erdoğan'ın ziyaretinden çok memnun olduğunu belirterek, "Önemli bir toplantı olacak. Biz eski arkadaşlarız. Bunu gizlemiyorum. İlişkilerimiz eski. Ben Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin reform sürecini hep destekliyorum. Onu burada görmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

Görüşmelerde sadece sığınmacı konusunun ele alınmayacağını anlatan Juncker, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin de görüşüleceğini ifade etti.

Juncker, Türkiye ile AB arasında bir ortak göçmen gündemi teklifinde bulunacağına dikkati çekerek, bu konuların akşam düzenlenecek çalışma yemeğinde konuşulacağını kaydetti.

Türkiye ile AB arasında vize konusunun ilerlemesinin hızlanmasını görmek istediğini belirten Juncker, Türkiye'nin, sorunlarının dikkate alınması gereken bir ülke olduğunu vurguladı.

Haber Ara