Dolar

32,5399

Euro

34,8293

Altın

2.428,87

Bist

9.702,85

Enerji ve petrol uzmanı Hınıs:

Enerji ve petrol uzmanı Hınıs:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-27 13:54:21

Enerji ve petrol uzmanı Hınıs:
MUHAMMET KURŞUN / HEMN BABAN - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) enerji danışmanı ve petrol uzmanı Bevar Hınıs, IKBY'nin 2017'nin başında Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve İran üzerinden de Asya'ya doğalgaz sevketmeye başlayacağını belirterek, "Buradaki 57 doğalgaz merkezlerinden 18 tanesi keşfedildi, bu da başlıca enerji kaynağı olmamızı sağlıyor. Bölgede'deki petrol rezervi ABD'den daha fazladır" dedi.

Irak'ta enerji alanındaki çalışmalarıyla bilinen ve bu sektördeki önde gelen danışman ve uzmanlardan biri olan Hınıs, Erbil'deki çalışma ofisinde IKBY'nin enerji kaynakları, petrol ve doğalgaz rezervleri ile bunların yurt dışına ihracına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

- "Doğalgaz sevkıyatı 2017'de yapılabilecek"

IKBY'nin, İran ve Türkiye aracılığıyla Avrupa ve Asya'ya sevkedeceği doğalgazın 2017'den itibaren başlayabileceğini açıklayan Hınıs, bunun yanında petrol miktarını da 1 milyon varile çıkaracağını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık boru hattının zaman zaman terör saldırılarına ve hırsızlık olaylarına maruz kalması nedeniyle yeni bir hatta ihtiyaç olduğunu dile getiren Hınıs, "Hali hazırda petrolü sevkeden boru hattının uzunluğu Şırnak'tan Ceyhan'a kadar 650 kilometredir. Bu zaman zaman sabotaja ve hırsızlık girişimlerine maruz kalıyor. O nedenle yeni bir boru hattının olması sürecin daha sağlıklı işletilmesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

- "IKBY bölgesi büyük enerji rezervlerine sahip"

Büyük petrol ve doğalgaz alanında ExxonMobil, Total ve Chevron gibi şirketlerin IKBY'de çalışma yürüttüğünü aktaran Hınıs, Kürt bölgesinin ABD'den daha fazla petrol rezervine sahip olduğunu ileri sürerek "Buradaki 57 doğalgaz merkezinden 18 tanesi keşfedildi, bu da başlıca enerji kaynağı olmamızı sağlıyor. Kürdistan'daki petrol rezervi ABD'den daha fazladır" şeklinde konuştu.

Süleymaniye, Erbil ve Duhok'ta 40 bin kilometrekarelik alanda 45 milyar varil petrol ile 5,7 trilyon feetküp (ft³) doğalgaz rezervi bulunduğuna dikkati çeken Hınıs, şunları kaydetti:

"Irak Anayasası'na göre sorunlu bölgelerden olan Kerkük, Şengal ve Germiyan'ın da dahil olmasıyla Kürdistan bölgesi, 90 milyar varil petrol ve 8 trilyon feetküp doğalgaz rezervine sahip olacak. Bu şekilde IKBY bölgesi, dünya petrol rezervlerinin yüzde 9'unu elinde bulunduracak ve doğalgaz rezervinde ise ilk ülkeler arasında yer alacak."

Teknolojik ve jeofizik açıdan ilerlemelerin kaydedilmesi durumunda IKBY'deki doğalgaz ve petrol rezervlerinin çok daha fazla olduğunun anlaşılacağını savunan Hınıs, "IKBY bölgesinin yüzölçümü 81 bin kilometrekaredir. Bunun yaklaşık 41 bin kilometrekaresi sorunlu bölgelerden oluşuyor. Bunlar Diyala'ya bağlı Hanekin'den başlıyor, Kerkük, Mahmur ve Suriye sınırındaki Aynzale nahiyesine kadar uzanıyor. Bilimsel araştırmalara göre petrol kaynakları bu bölgelerde bulunuyor. Kerkük'ten 1927, Hanekin'den 1950 ve Aynzale'den de 1959 yılında petrol çıkarıldı. 2003 yılında kabul edilen Irak Anayasasına göre buralar 'sorunlu bölgeler' olarak tanımlandı. Hala da bu konumunu koruyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "İran'dan bir heyet Erbil'i ziyaret edecek"

IKBY doğalgazını İran üzerinden Asya'ya ulaştıracak boru hattının döşenmesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere yakın gelecekte İran'dan bir heyetin Erbil'i ziyaret edeceğini aktaran Hınıs, "Heyet IKBY petrolü ve doğalgazının Asya'ya ihracı için döşenecek boru hatlarını görüşmek üzere gelecek. Böylece petrol Çin ve Japonya gibi ülkelere ulaştırılacak" bilgisini paylaştı.

Hınıs, Kürt bölgesindeki 57 doğalgaz merkezinden 27'sinin Süleymaniye ve Germiyan bölgesinde bulunduğunu ve buraların da İran ile 600 kilometrelik sınıra sahip olduğunu aktararak, "Doğalgazın çıktığı bazı yerler İran'a 30-40 kilometre uzaklıkta. O nedenle buradan sevkedilecek doğalgazın en kısa zamanda ve az masrafla sevkedilmesi gerekiyor" diye konuştu.

- "DAEŞ petrolden aylık 10 milyon dolar kazanıyor"

Terör örgütü DAEŞ'in saldırı düzenlediği ve ele geçirmek istediği bölgelerin de zengin enerji kaynaklarına sahip olduğunu aktaran Hınıs, örgütün bu sayede yüksek gelirli ekonomik kaynak elde etmeyi hedeflediğini, ancak "Peşmergenin başarılı savunması" nedeniyle başaramadığını vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Şengal'de 10 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Sihele'dan Şengal'e kadar olan olan petrol bölgelerinin tamamı DAEŞ'in eline geçti. IKBY yönetimi, koalisyon güçleriyle operasyonlar düzenleyerek bu yerleri DAEŞ'ten geri aldı. Böylece örgütün planı çöktü. DAEŞ'in hali hazırda Geyare kuyularından günlük 10 ila 20 bin varil petrol üretimi var ve bundan aylık 10 milyon dolar kazanıyor."

Haber Ara