Dolar

32,5528

Euro

34,8433

Altın

2.427,62

Bist

9.722,09

'Elinizi kolunuzu sallayarak İngiltere'ye girebilirsiniz'

İngiliz Daily Mail gazetesi özel haberinde Avrupa'daki önemli bir güvenlik açığını tespit etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-23 15:12:42

'Elinizi kolunuzu sallayarak İngiltere'ye girebilirsiniz'

Daily Mail gazetesinin yaptığı bir araştırma terör saldırısı planlayan kişilerin ya da insan kaçakçılarının hiçbir kimlik belgesi göstermeden Eurostar trenlerini kullanarak İngiltere'ye girebileceğini ortaya serdi.

Olağandışı sınır güvenliği açığı herhangi birinin pasaport göstermeden İngiltere'nin kalbi Londra'ya ulaşabileceğini gösterdi.

'LİLLE YASAL BOŞLUĞU' ADLI YÖNTEMLE BRÜKSEL'DEN LONDRA'YA KİMLİK GÖSTERMEDEN GELMEK MÜMKÜN'

Hayret verici güvenlik açığı AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının vizesiz seyahat etmelerine olanak tanıyan açık sınır anlaşması Schengen'i suistimal ediyor.
İngiltere Schengen'e üye değil ve yolcular Eurostar'a binerken pasaportlarını gösteriyor.

Ancak 'Lille yasal boşluğu' olarak adlandırılan yöntemle Belçika'nın başkenti Brüksel'den kimlik göstermeden Fransa'nın Lille kentine bilet alan bir kişi, normalde vagondan inmesi gerekirken trende kalmayı sürdürürse Londra'ya varabiliyor.

Daily Mail'de çalışan gazeteciler bu yöntemi denemek için geçen hafta birkaç kez Brüksel'den Londra'ya kimlik göstermeden seyahat etti.

'LONDRA'YA YAPTIĞIM 200 SEYAHATTE 5 KEZ PASAPORT SORULDU'

Daily Mail çalışanları önce Brüksel- Lille arası sınırsız seyahat hakkı tanıyan aylık abonman yolcu bileti aldı.

240 sterlin tutarındaki abonman biletinin pasaport gösterilmeden, basit bir form doldurularak alındığını vurgulayan Daily Mail ardından her yolculuk için tanesi 2.60 sterlin'e bilet alınabildiğini açıkladı.

Bu sayede özellikle 'yoğun saatlerde' bilet sahiplerinin güvenlik görevlisi olmayan ve pasaport kontrolü yapılmayan vagonlarda seyahat edebildiğinin altı çizildi.

Gazetenin muhabiri Glen Keogh Brüksel'den Lille'e geldiğinde kimsenin pasaportunu sormadığını ve trenden inmeyerek Londra'ya vardığını söyledi.

Keogh Lonndra'da da sınır görevlilerinin pasaportunu kontrol etmediğini belirtti.

Gazeteye konuşan bir yolcu da "Kesinlikle yoğun saatlerde güvenlik yok. Brüksel'de hiç pasaport kontrolü olmuyor.Londra'ya 200eden fazla kez Eurostar ile gittim ve sadece 5 kez pasaportum soruldu" ifadelerini kullandı.

'YASAL BOŞLUK ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR'

Gazete yasal boşluğun ilk olarak 2011 yılında ortaya çıktığını ve 330 sığınmacının bu yolu kullanmaya çalıştığını belirtti.
Eurostar ve İngiltere Sınır Muhafaza Dairesi ise bu rotanın ortaya çıkmasından sonra kapatıldığını ve pasaportsuz yolculuğun yapılamayacağını savunduğu için kaç sığınmacının bu yolu kullanırken yakalandığına ilişkin resmi rakamları açıklamıyor.

Liberal Demokrat milletvekili John Pugh yasal boşluğa ilişkin açıklamasında "Bu ulusal güvenliği tehdit ediyor. Bu teröristler açısından yumuşak karnımız" dedi.

Terörle Mücadele Güvenlik Dairesi eski başkanı Chris Phillips de "Suriye ve Irak'tan eğitim alıp gelen teröristlerin parası ve seyahat yetenekleri var. Bu, Schengen Anlaşması'ndaki zorlukları gösteriyor. Neden göçmenler sadece Lille'e bir bilet almak varken insan kaçakçılarına binlerce pound versin ki?" ifadelerini kullandı.

Haber Ara