Dolar

32,5912

Euro

34,7532

Altın

2.497,42

Bist

9.524,59

Ege Denizi'ndeki deprem

Ege Denizi'ndeki deprem

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-28 12:01:27

Ege Denizi'ndeki deprem
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden, Ege Denizi'nde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Karada gördüğümüz, bildiğimiz bir yerlerdeki deprem olsaydı, bir aktif fayla ilişkilendirebilirdik. Derdik ki; şunun bir davranışı olabilir. Ama şu an denizin içindeki bir davranış olduğu için çok da yorumlamak kolay değil." dedi.

Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Ege Denizi'nde peş peşe depremler yaşandığını belirterek, 4 büyüklüğündeki depremin oluştuğu bölgede tanımlanmış, aktif bir fay hattının bulunmadığını ifade etti.

Depremin, denizin içinde meydana geldiğine işaret eden Özden, "Dolayısıyla bir şey demek ve yorumlamak çok zor. Bunun karadaki bir fayla bağlantılı olduğunu söylemek de çok zor. Yani münferit bir şeyler olabilir. Karada gördüğümüz, bildiğimiz bir yerlerdeki deprem olsaydı bir aktif fayla ilişkilendirebilirdik. Derdik ki, şunun bir davranışı olabilir. Ama şu an denizin içindeki bir davranış olduğu için çok da yorumlamak kolay değil." diye konuştu.

Özden, daha önce de 2013 ve 2014'te Ege Denizi'nin kuzeyinde depremler olduğunu anımsatarak, "Kuzeydeki depremleri yorumlamak nispeten daha kolay çünkü birisi Ganos Fayı'nın devamıydı, birisi de karadan gelen Bozcaada açıklarındaki segment olarak gözüküyordu. Bunu tanımlamak çok da kolay değil. Bir deprem hareketliliği var ama büyüklükleri giderek düşüyor. Çıkıp da hemen ifade edilebilecek bir deprem yumağı değil." değerlendirmesinde bulundu.

Depremin doğası gereği sıkıntılı olduğunu vurgulayan Özden, şunları söyledi:

"Depremi tanımak zor. Depremin meydana geldiği bölgede bilinen bir fay hattı yok. Daha doğusunda ve kuzeyinde var ama bu kısımda yok. Kendine ait bir deprem olarak gözüküyor. Bu bölgede denizin içinde aynı zamanda jeotermal, sıcak su sistemleri de var. Sadece aktif fay da değil. Bazen o tür deniz tabanındaki kaymalar, heyelanlar da bu tür hareketliliğe neden olabiliyor."

Haber Ara