Dolar

32,5245

Euro

34,7521

Altın

2.490,25

Bist

9.524,59

Efes'in 'Dünya Miras Listesi'ne alınması

Efes'in 'Dünya Miras Listesi'ne alınması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 19:33:23

Efes'in 'Dünya Miras Listesi'ne alınması
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından bugün de Efes'in haberinin gelmesi beni çok mutlu etti. Batıda Efes, doğuda Diyarbakır'ın UNESCO 'Dünya Miras Listesi'ne girmiş olması, Türkiye açısından çok sevindirici bir şey" dedi.

Bakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Efes'in Türkiye'den listeye giren 15. değer olduğunu bildirerek, bu kalıcı değerlerin Türkiye'nin ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

Çelik, bu gelişmelerin Türkiye'nin turizm potansiyelini daha çok ortaya çıkaracağını ve artıracağını belirterek, "Türkiye'de listeye aday daha bir çok değerimiz var. Hatta bize sitem edenler var, 'niye bizim bölgemiz girmiyor ya da aday gösterilmiyor?' diye. Bunun bir prosedürü var. Dosyanın kabul edilebilecek nitelikte olmasına çok önem veriyoruz. Karmaşık bir süreci var. Herhangi bir bölgeyi sunmamışsak ihmal edildiğinden değil, dosyaların yetkinleşmesiyle ilgilidir" diye konuştu.

- "Bu, barbarlığa karşı verilmiş önemli bir mesajdır"

Efes'in özellikleri gereği dünyanın ilgisini önemli ölçüde çektiğine vurgu yapan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu tip değerlerin listeye girmesi, bulunduğu bölgenin marka değerini yükseltiyor. Efes gibi değerler, tek başına Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunuyor. Efes dosyasının hazırlanması için arkadaşlarımız yıllardır çok yoğun bir çalışma yaptılar. Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından bugün de Efes'in haberinin gelmesi beni çok mutlu etti. Batıda Efes, doğuda Diyarbakır'ın UNESCO 'Dünya Miras Listesi'ne girmiş olması, Türkiye açısından çok sevindirici bir şey. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünya Miras Listesi'ne girmeniz, ülkenizin prestiji anlamında çok önemli. Bütün dünyanın kabul ettiği ve altını çizdiği kültürel değerlere sahip olduğunuz tescillenmiş oluyor. Bir de daha çok insanın o bölgeyi tanımasını ve duymasını sağlıyorsunuz. Etrafımızda DAEŞ denen terör örgütü antik kentleri yok ederken, Türkiye'nin İslam coğrafyası içinde Müslüman bir ülke olarak kendi değerlerini Dünya Miras Listesi'ne sokabilmesi, bu barbarlığa karşı verilmiş önemli bir mesajdır."

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin kadim zamanlardan bu yana dikkati çeken kültürel alanlar olduğunu, Efes'in de helenistik çağdan bu yana çok önemli bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürdüğünü anlatan Çelik, bütün bu özelliklerin karar verecek komiteyi çok etkilediğini söyledi.

Bakan Çelik, Efes öncesinde, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenmesinden de büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, bu gelişmenin Diyarbakır'ın sesini dünyaya duyuracağını kaydetti.

Çelik, UNESCO'ya sunulan Diyarbakır dosyasının hazırlanmasında Bakanlık yetkilileri, Diyarbakır Valiliği ve Belediyesinin titizlikle çalıştığını, her ayrıntı üzerinde aynı titizlikle durduklarını dile getirdi.

Haber Ara