Dolar

32,5243

Euro

34,8531

Altın

2.488,00

Bist

9.530,66

Eceli tayin edilmiş liseler

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-15 15:03:15

Eceli tayin edilmiş liseler

Dershaneleri kapattık mı?

Evet, zahiren öyle görünüyor.

Peki, zahirde öyle görünen hakikatte nasıl?

Meselenin künhüne vakıf olabilmek için İstanbul'un kalabalık bir ilçesinden bir lise öğretmenine kulak verelim:

Temel liselere bu eğitim-öğretim yılının başında 100'e yakın öğrencimiz nakil gitti ve hala gitmekte, her hafta 1-2 öğrenci kaybediyoruz, Gittikleri temel liseler Anadolu yakasının vasat temel liseleri, eski adıyla dershaneleri. Bu temel liselerin en düşük fiyatı dokuz bin. İçerenköy'de bir temel lise 1 yıllık 20 bin istemekte. Bakın abartmıyorum gidip temel liseye yazılan veya yetkilisiyle görüşen öğrencilerin, velilerin aktardıklarını söylüyorum.

Dershaneleri hükümetin kapatma gerekçesi haksız getirim ve cemaat meselesiydi. Kapatma kararı eğitim adına yapılan en olumlu icraatlardan biriydi. Köydeki "Ayşe teyze ineğini satıp çocuğunu dershaneye yazdırıyor", deniyordu. Bakın temel liselerden önce bir öğrenci en pahalı dershaneye altı bin liraya yazılabiliyordu (butik olanlar hariç). Gelgelim devlet kaş yapayım derken göz çıkardı ve şu an temel liselerin en ucuzu senelik 10 bin lira.

Peki, bu temel liseler nedir?

En üzücü olanı öğretmenleri çoğunlukla atama bekleyen öğretmen adayları. KPSS için gün sayan ve tıpkı eskisi gibi patron tarafından sömürülen öğretmen adayları. Devlet okullarından öğrenci gittikçe iş yükü artan, performansı düşen öğretmenler, sınıflar 20-22 kişilik civarı(ki bizim lisede de sayı neredeyse bu rakamlara düştü hatta 16 kişilik sınıfımız var), e-okula not giren ve belirlenmiş müfredatı vermek zorunda olan kurumlar.

Temel liselerde ana dersler var (resim,beden,mantık vs yok zira bahçe yok) ve bu derslerin müfredatı güya işlenmeli ve yazılı yapılıp e-okula notlar girilmeli, lakin bu temel liselerde sınavlar sınav gibi olmuyor. Zaten öğrenci kapmasının bir sebebi de bu. Okulda sınıfta kalacağını düşünen öğrenci basıyor parayı gidip temel liseye. Takdir, teşekkür alıyor. Yazılı kâğıdını verip bunu doldur getir diyen temel lise öğretmeni, başka nasıl açıklanır?

Temel liselerde yine güya okulun yanı sıra sınava hazırlık var ve en çok öğrencilerin gözünü boyayan kısmı da burası. Öğrenciler temel lisede sihirli değnek varmışçasına kaydolup birilerini zengin ediyor. Bu da devletin işine geliyor. Zira okullarda var olan yoğunluğu böylece azaltmış oluyor, ama olan iki sene önce çocuğunu dört bine-beş bine üniversiteye hazırlayan veliye oluyor. Şimdi artık en az iki katını vermek zorunda.

Temel liseye kaçışın bir diğer sebebi temel liselerin kılık-kıyafet serbestliği... Makyaj yapmak isteyen, rahat giyinmek isteyen tipler soluğu temel lisede alıyor ailesinin parasına hiç acımadan.

Veliler bu konuda son derece bilinçsiz gittikleri dershane tarafından kolaylıkla manipüle edilebiliyorlar.

Basit bir hesapla senelik 10 bin lira verilen bir temel lise yerine zayıf olunan 2 dersten (matematik-dil ve anlatım gibi) 1 yıl boyunca haftada 1 gün 100 tl ile özel ders alınsa dahi bu paranın 500 lirası cebinizde kalıyor. 100 lira altında ders bulmanız da olası elbette, üstelik 20 kişilik sınıf değil özel ders ve hoca ayağınıza geliyor düşünün. Ancak, bu yöntemi kimseye önerdiğim zannedilmesin.

Özetle diyeceğim o ki ne olduğu belli olmayan ve kalitesi pek te iyi olmayan bu temel liselere çocuğunuzu kaydettirirken dikkatli olun. Devlet okulunda da olsa çocuğunuzun bireysel çalışmasına destek olun.

Haber Ara